Ο αριθμός των αποστακτηρίων τζιν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 110 τον τελευταίο χρόνο, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Οι 730 από όλες τις εγκαταστάσεις είναι μικρο αποστακτήρια με λιγότερους από 10 υπαλλήλους, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 620.
Η βιομηχανία τζιν στο Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται από το πρόσφατο πάγωμα του δασμού οινοπνευματωδών ποτών, αλλά η UK Spirits Alliance, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 260 μέλη, καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει τη φορολογία του αλκοόλ «ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού».
Νέες προτάσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα τα οινοπνευματώδη ποτά να φορολογούνται περισσότερο ανά μονάδα αλκοόλ από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό, ενώ ο κλάδος δεν θα έχει πρόσβαση σε φορολογικές ελαφρύνσεις διαθέσιμες σε άλλους παραγωγούς.
Λέγεται ότι αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις στο ποτό, επομένως, σημαίνει ότι όσοι θέλουν να απολαύσουν ένα premium κοκτέιλ θα τιμωρηθούν για όσους πίνουν κρασί, μπύρα ή μηλίτη.
Ο Hugh Anderson, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του μικρού Distillery Downtown κοντά στο Salisbury, είπε: «Είναι υπέροχο να βλέπεις τον αριθμό των μικρών αποστακτηρίων να αυξάνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η ανάπτυξη μπόρεσε να συμβεί μόνο χάρη σε ένα σταθερό καθεστώς ειδικών φόρων κατανάλωσης που ενστάλαξε ο Καγκελάριος».
Ωστόσο, ο Άντερσον διευκρίνισε: «Αν και χάρηκα που είδα τον Καγκελάριο να παγώνει το φόρο αλκοολούχων ποτών στον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, τώρα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για την αναθεώρηση του φόρου αλκοόλ και να διασφαλίσει ότι τα οινοπνευματώδη ποτά δεν τιμωρούνται άδικα. Θα ήθελα επίσης να δω την εισαγωγή ενός μικρού αποσταγματοποιού, όπως είναι τυπικό στη βιομηχανία ζυθοποιίας».
Ένας εκπρόσωπος της UK Spirits Alliance δήλωσε: «Η βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στο Δημόσιο και είναι υπεύθυνη για βασικές καινοτομίες, όπως τα τζιν αρνητικά σε άνθρακα. Ωστόσο, χρειαζόμαστε τον Καγκελάριο να υποστηρίξει τη βιομηχανία, καθώς προσβλέπουμε στην αναθεώρηση του φόρου αλκοόλ, για να βασιστούμε στη δέσμευση του πρωθυπουργού να «υποστηρίξει τους παραγωγούς σκωτσέζικου ουίσκι και τζιν».
Παρόλο που η βιομηχανία τζιν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται κάθε χρόνο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη φορολογία και τις διαφορές μεταξύ οινοπνευματωδών ποτών και άλλων αλκοολούχων ποτών, όπως η μπύρα, το κρασί και ο μηλίτης.