Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
1.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FDA για την επιδημία Salmonella που έστειλε 4 άτομα στο νοσοκομείο – Απαιτήσεις και συστάσεις

ΑρχικήΝέαΟ FDA για την επιδημία Salmonella που έστειλε 4 άτομα στο νοσοκομείο - Απαιτήσεις και συστάσεις
spot_img

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την έρευνά της για την επιδημία Salmonella Typhimurium που προκάλεσε 31 αναφερόμενες ασθένειες και τέσσερις νοσηλείες στις ΗΠΑ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2021. Ο FDA συνεργάστηκε με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και κρατικούς εταίρους για τη διερεύνηση της επιδημίας, η οποία συνδέθηκε μέσω επιδημιολογίας και ιχνηλάτησης με συσκευασμένα λαχανικά σαλάτας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021.

Αυτό το ξέσπασμα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη εγχώρια έρευνα του FDA για μια εστία τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζεται με φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται σε μια επιχείρηση Γεωργίας Ελεγχόμενου Περιβάλλοντος (CEA). Η λειτουργία CEA παράγει φυλλώδη λαχανικά χρησιμοποιώντας κοινές εμπορικές τεχνικές υδροπονικής καλλιέργειας υψηλής πυκνότητας με καλλιέργεια βαθέων υδάτων και πλωτές μεθόδους παραγωγής σχεδίας. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα περιλαμβάνει μια επισκόπηση της έρευνας για την ιχνηλάτηση, τα αποτελέσματα της έρευνας και διάφορους παράγοντες που ενδεχομένως συνέβαλαν στη επιμόλυνση των συσκευασμένων φυλλωδών λαχανικών με Salmonella.

Αν και δεν εντοπίστηκε οριστική βασική αιτία, ο οργανισμός εντόπισε ορισμένες συνθήκες και πρακτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας διαφορετικού οροτύπου  Salmonella στο νερό της λίμνης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των φυλλωδών λαχανικών, πρακτικών αποθήκευσης μέσων ανάπτυξης, πρακτικών διαχείρισης υδάτων και γενικών πρακτικών αποχέτευσης στο CEA που ήταν ανεπαρκείς για την πρόληψη της εισαγωγής ή της εξάπλωσης μικροοργανισμών δημόσιας υγείας που έχουν σημασία για τα φυλλώδη λαχανικά.

Ο FDA απομόνωνε το στέλεχος εστίας  Salmonella Typhimurium σε λεκάνη κατακράτησης όμβριων υδάτων που γειτνιάζει με το αγρόκτημα CEA. Ωστόσο, η έρευνα δεν αποκάλυψε εάν η εν λόγω λεκάνη κατακράτησης όμβριων υδάτων ήταν η πηγή της Salmonella που τελικά μόλυνε τα φυλλώδη λαχανικά. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της αξιολόγησης όλων των μικροβιακής επικινδυνότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με γειτονικές και κοντινές χρήσεις γης.

Υπό το φως αυτής της έκθεσης, ο FDA επισημαίνει τις ακόλουθες απαιτήσεις και συστάσεις που ισχύουν για τις εταιρείες, όπως η υδροπονική λειτουργία που εμπλέκεται σε αυτό το ξέσπασμα της S. Typhimurium. Ακολουθούν ορισμένες από τις απαιτήσεις και τις συστάσεις:

  • Ανάπτυξη έντονης κατανόησης των πιθανών πηγών και οδών μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών και των εισροών που χρησιμοποιούνται, καθώς και πιθανών πηγών μόλυνσης καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας.
  • Εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών υγιεινής και σχεδίων δειγματοληψίας, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στις εργασίες υγιεινής και στο σχεδιασμό εξοπλισμού, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες καθαρισμού δεν συμβάλλουν στη διασπορά μικροβιακής ρύπου που μπορεί να υπάρχουν.
  • Αξιολογήστε τις αυξανόμενες λειτουργίες για να διασφαλίσετε την εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών μέτρων με βάση την επιστήμη και τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοστέων απαιτούμενων διατάξεων του νόμου του FDA για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) για την ασφάλεια των προϊόντων και των ορθών γεωργικών πρακτικών (GAPs).
  • Εφαρμογή διαδικασιών που είναι αποτελεσματικές στην ταχεία ψύξη και ψυχρή εκμετάλλευση φυλλωδών λαχανικών μετά τη συγκομιδή και επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ψύξης και ψυχρής συγκράτησης, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής παρακολούθησης των περιβαλλόντων επεξεργασίας και αποθήκευσης και των θερμοκρασιών των προϊόντων για την πρόληψη της ανάπτυξης παθογόνων παραγόντων στα φυλλώδη λαχανικά που συγκομίζονται.
  • Εάν η χρήση εργαλείων όπως η δειγματοληψία πριν από τη συγκομιδή και μετά τη συγκομιδή και η ανάλυση τροφίμων, νερού και φυσικού περιβάλλοντος, επιδιώκουν τον εντοπισμό και την ενημέρωση των σχεδίων δειγματοληψίας, των ορίων ανίχνευσης και των μέτρων μετριασμού που ελέγχουν πιθανές πηγές και οδούς βακτηριακής μόλυνσης στο περιβάλλον καλλιέργειας και συγκομιδής.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα αναπτυσσόμενα νερά λιμνών είναι ασφαλή και επαρκούς ποιότητας υγιεινής για την προβλεπόμενη χρήση τους, η οποία περιλαμβάνει εκτελεστικά μέτρα (όπως η επεξεργασία νερού) που είναι απαραίτητα για τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης από γνωστούς ή ευλόγως προβλέψιμους κινδύνους.
  • Διενέργεια ανάλυσης των βαθύτερων αιτίων όταν εντοπίζεται παθογόνος παράγοντας στο αναπτυσσόμενο περιβάλλον, σε ακατέργαστες γεωργικές εισροές, όπως το νερό, ή στο γεωργικό εμπόρευμα, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο ενδέχεται να συνέβη η μόλυνση και να εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και επαλήθευσης.
  • Αξιολόγηση και μετριασμός των κινδύνων που συνδέονται με τις γειτονικές και κοντινές χρήσεις γης που ενδέχεται να επηρεάσουν τις λειτουργίες του CEA, τόσο σε αγροτικές όσο και σε πιο αστικοποιημένες περιοχές.

Αυτές οι απαιτήσεις και συστάσεις είναι μόνο μερικά παραδείγματα που χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι καθώς η χρήση της CEA αυξάνεται παγκοσμίως, όλα τα είδη παραγωγής τροφίμων πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν βασικές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πηγών και οδών μόλυνσης.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι μια κοινή ευθύνη που αφορά τους παραγωγούς τροφίμων, τους διανομείς, τους κατασκευαστές, τους λιανοπωλητές και τις ρυθμιστικές αρχές. Αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος όσον αφορά τα αποτελέσματα της δημόσιας υγείας, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων ομάδων της ευρύτερης γεωργικής κοινότητας (δηλαδή των καλλιεργητών παραγωγής, της κρατικής κυβέρνησης και του ακαδημαϊκού χώρου) για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Ο FDA δεσμεύεται να συνεργαστεί με αυτούς τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση κρίσιμων εργασιών.

Πηγή: FDA

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Νοθευμένη η βανίλια στη Γαλλία – Απίστευτες πρακτικές εξαπάτησης

Πολλά τα "μαργαριτάρια" που βρήκαν στο δρόμο τους οι Γαλλικές Αρχές, σε μια έρευνα που διήρκησε 3 χρόνια.

Διεθνή: Βρήκε σκουριασμένο καρφί μέσα σε σφολιάτα!

Το ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι μία εν δυνάμει απειλή για τη βιομηχανία τροφίμων

Χωρίς κατάλληλη επισήμανση τα περισσότερα διαδικτυακά καταστήματα τροφίμων – Νομικές υποχρεώσεις για τα Ελληνικά e-shop

Σύμφωνα με έρευνα οι οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής τροφίμων δεν εμφανίζουν με συνέπεια πληροφορίες διατροφής στα site τους
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα