Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρχεται έλλειψη τροφίμων στα Δυτικά Βαλκάνια;

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΈρχεται έλλειψη τροφίμων στα Δυτικά Βαλκάνια;
spot_img

Ο δείκτης αυτάρκειας σε συνθήκες κρίσης – Μελέτη Σέρβων επιστημόνων.

Στον απόηχο της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, πολλές χώρες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην επισιτιστική αυτάρκεια για να προστατευθούν από την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων. Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των τροφίμων. 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραγωγής επαρκούς τροφής για την κάλυψη των αναγκών μιας χώρας σε συνθήκες αυξανόμενου κινδύνου εμπορικών διαταραχών λόγω πολέμου ή πολιτικών εντάσεων, μελέτη επιστημόνων της Σερβίας που δημοσιεύτηκε στο Foods στο Ειδικό Θέμα Επισιτιστική Ανασφάλεια: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση, στοχεύει να βρει το επίπεδο επισιτιστικής αυτάρκειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο δείκτης αυτάρκειας υπολογίστηκε για διαφορετικές ομάδες τροφίμων και μεμονωμένα προϊόντα σε μια περίοδο 14 ετών (2006–2019) με βάση τα δεδομένα και τη μέθοδο υπολογισμού του FAO. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην περίοδο πριν από την κρίση, τα Δυτικά Βαλκάνια πέτυχαν ικανοποιητικό επίπεδο επισιτιστικής αυτάρκειας, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις. Τέσσερις δείκτες επηρεάζουν θετικά και σημαντικά την αυτάρκεια των δημητριακών: καλλιεργήσιμη γη, αγροτικός πληθυσμός, αποδοτικότητα λιπασμάτων και κατά κεφαλήν μεταβολή του ΑΕΠ, ενώ ένας δείκτης – η μεταβολή της θερμοκρασίας – είχε αρνητική και σημαντική επίδραση. Βέβαια το επίπεδο αυτάρκειας ποικίλλει μεταξύ των Δυτικών Βαλκανικών χωρών, όπου η Σερβία βρίσκεται στην πρώτη θέση ενώ το Μαυροβούνιο είναι το χειρότερο. Εξαιτίας αυτού, η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας και η πρωτοβουλία Open Balkan, που υπογράφηκε από τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και είναι ένα βήμα προς περαιτέρω και πιο ολοκληρωμένες συνέργιες.

Όμως παρόλο που τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιοχή είναι καλά εφοδιασμένη με τρόφιμα, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο σε συνθήκες της κρίσης. Για παράδειγμα, απαγορεύσεις στις εξαγωγές ορισμένων τύπων βασικών τροφίμων από τη Σερβία στην αρχή της ουκρανικής κρίσης, αναστάτωσαν σημαντικά την κατάσταση
στην αγορά κα συνεπώς ορισμένες καταστάσεις μπορούν να απειλήσουν την επαρκή προσφορά τροφίμων στην αγορά ανά πάσα στιγμή.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα