Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έγκριση των ΗΠΑ για το καλλιεργημένο κρέας – Σέρβιραν κοτόπουλο εργαστηρίου στο COP27 στην Αίγυπτο

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΈγκριση των ΗΠΑ για το καλλιεργημένο κρέας - Σέρβιραν κοτόπουλο εργαστηρίου στο COP27 στην Αίγυπτο
spot_img

Ο FDA ολοκλήρωσε την πρώτη διαβούλευση με εταιρεία παραγωγής κρέατος από ζωϊκά κύτταρα, στο εργαστήριο.

 Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) για πρώτη φορά έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Tην ίδια στιγμή κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον FDA ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη διαβούλευση πριν από την κυκλοφορία στην αγορά για ένα τρόφιμο που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και που παρασκευάζεται από καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα. Την αίτηση υπέβαλε η UPSIDE Foods στον οργανισμό και θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία καλλιέργειας ζωικών κυττάρων για να πάρει ζωντανά κύτταρα από κοτόπουλα μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.

Η προκαταρκτική διαβούλευση του FDA με την εταιρεία περιελάμβανε αξιολόγηση της διαδικασίας παραγωγής και του καλλιεργημένου κυτταρικού υλικού που παρήχθη από τη διαδικασία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κυτταρικών σειρών και τραπεζών κυττάρων, ελέγχους παραγωγής και όλων των συστατικών και εισροών. 

Ο FDA δεσμεύεται να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με την επίβλεψή για τα ανθρώπινα τρόφιμα που παράγονται από καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα και κυκλοφόρησαν σήμερα:

«Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και η FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στελεχών της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Προτού πάντως το εργαστηριακό κρέας βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο FDA δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν τρόφιμα και διαδικασίες παραγωγής καλλιεργημένων ζωικών κυττάρων για να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα τους είναι ασφαλή και νόμιμα σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό νόμο περί τροφίμων και ενθαρρύνει τις εταιρείες να συνεργαστούν με την Αρχή από νωρίς στη φάση ανάπτυξης προϊόντων και διαδικασιών, πολύ πριν από την υποβολή οποιασδήποτε υποβολής. 

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ έχει ήδη συμμετάσχει σε συζητήσεις με πολλές εταιρείες σχετικά με διάφορους τύπους τροφίμων που παρασκευάζονται από καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που παράγονται από κύτταρα θαλασσινών που θα εποπτεύονται αποκλειστικά από τον FDA. Τα ανθρώπινα τρόφιμα που παρασκευάζονται με καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα πρέπει να πληρούν τις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ασφάλειας, όπως όλα τα άλλα τρόφιμα τονίζει ο FDA

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα