Μειωμένη η κατανάλωση μπύρας από τους Γερμανούς κατά 394,3 εκατομμύρια λίτρα!
Μια μείωση στις πωλήσεις μπύρας είδε η Γερμανία το 2023, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), μειώθηκαν κατά 4,5%, ή κατά 394,2 εκατομμύρια λίτρα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε αυτήν την περίοδο, οι ζυθοποιίες και οι αποθήκες μπύρας με έδρα τη Γερμανία πούλησαν συνολικά περίπου 8,4 δισεκατομμύρια λίτρα μπύρας.
Μετά από μια ελαφρά αύξηση 2,7% το 2022, η τάση μείωσης των πωλήσεων συνεχίστηκε στη χώρα. Οι ετήσιες πωλήσεις μπύρας στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 11,5% σε σύγκριση με το 2013 (9,5 δισεκατομμύρια λίτρα) και ήταν 25,3% χαμηλότερες από το 1993 (11,2 δισεκατομμύρια λίτρα). Στο μεταξύ τα στοιχεία των μηνιαίων πωλήσεων μπύρας κατά τη διάρκεια του έτους έδειξαν εποχιακό μοτίβο, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και μειώθηκαν το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Παρόλα αυτά, η μπύρα παραμένει το αγαπημένο ποτό των Γερμανών, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τριετίας, κάθε Γερμανός πίνει περίπου 95 λίτρα μπύρας. Μάλιστα, το Νοέμβριο του περασμένου έτους, μια ομάδα 55 Γερμανών τουριστών στην Ισπανία, έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ, καταναλώνοντας 1.254 μπύρες σε 3 ώρες. Το παράξενο γεγονός έλαβε χώρα στην Playa de Palma, μια περιοχή γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της και συχνά επικρίνεται ως η πρωτεύουσα του «μεθυσμένου τουρισμού» της Ισπανίας.
Η Γερμανία γενικά διαθέτει μακρά ιστορία όσον αφορά τη μπύρα, καθώς και μια εντυπωσιακή ποικιλομορφία που είναι αξιοσημείωτη παγκοσμίως. Παράγονται περίπου 5.000 διαφορετικά είδη μπύρας, σε περίπου 1.500 ζυθοποιεία στο Destination Germany, περισσότερα από τα μισά από αυτά στο νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας. Η σημερινή παραγωγή μπύρας έχει τελειοποιηθεί στη Γερμανία, η οποία για περισσότερα από 500 χρόνια, έχει εξασφαλίσει το νόμο περί καθαρότητας και συστατικά με σαφή ρύθμιση: Νερό, βύνη, λυκίσκο, μαγιά και τίποτα άλλο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον παλαιότερο νόμο για την προστασία των καταναλωτών στον κόσμο, που χρονολογείται από το 1516. Πριν από αυτό, η μπύρα χρησίμευε ως υγιεινό υποκατάστατο του νερού, το οποίο συνήθως ήταν μολυσμένο και ήταν ενισχυμένη με κάθε είδους αμφισβητήσιμα συστατικά.