Νικόλας Εμμανουήλ
Μπορεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές διεθνείς αλυσίδες της Δύσης να έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την πληττόμενη χώρα, όμως, η Cargill, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ με 154 χρόνια πορείας, και ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους σιτηρών στον κόσμο, δε δείχνει να έχει την πρόθεση να αποσυρθεί δεδομένου ότι δραστηριοποιείται στην περιοχή πάνω από πέντε δεκαετίες, επισημαίνοντας η ίδια ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως όπλο.
Στις 24 Φεβρουαρίου, τις πρώτες ώρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα ρωσικό βλήμα χτύπησε το πλοίο Yasa Jupiter στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο ήταν ναυλωμένο από την Cargill. Από τότε, ρωσικά όπλα έχουν σφυροκοπήσει το λιμάνι της πόλης Yuzhny, ακριβώς ανατολικά της Οδησσού. Με την υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης, η Cargill δίνει αγώνα, σύμφωνα με την ίδια, να πάρει – μεταξύ άλλων – το σιτάρι, το καλαμπόκι από την πολιορκημένη περιοχή, ώστε να φτάσει στα χέρια πεινασμένων ανθρώπων.
Παρόλα αυτά, η Cargill ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. Τα τρόφιμα και τα φάρμακα δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. «Το φαγητό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως όπλο», σύμφωνα με τον ιστότοπο της Cargill. «Αυτή η περιοχή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων μας και αποτελεί μια κρίσιμη πηγή για βασικά συστατικά σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, το βρεφικό γάλα και τα δημητριακά».
Η Cargill είπε ότι περιορίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, η οποια αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Cargill να παραμείνει στη χώρα είναι επίσης μια προσπάθεια να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς απέναντι στους εγχώριους ανταγωνιστές. Ο πραγματικός κίνδυνος για την Cargill και τις ανταγωνιστικές εταιρείες είναι ότι η αποχώρηση από τη Ρωσία ανοίγει την αγορά για εθνικοποίηση, σύμφωνα με τον αναλυτή της S&P, Chris Johnson. Αυτό θα μπορούσε να αποκόψει εντελώς τις εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό από μια αγορά 144 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο του εξαγόμενου σιταριού στον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κινδυνεύουν να πεινάσουν φέτος λόγω των ελλείψεων στις εξαγωγές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.
«Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σίτου από την Ουκρανία που θα έπρεπε κανονικά να έχουν φτάσει στην αγορά, τελικά μπορεί να μην φτάσουν. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα πρόσθετο κενό με πολύ περιορισμένες επιλογές σχετικά με το πώς θα το γεμίσουμε», λέει ο David Laborde Debucquet, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute.
Η Cargill αναφέρει ότι κανένας από τους υπαλλήλους της δεν τραυματίστηκε από τις ρωσικές επιθέσεις και το Yasa Jupiter παρέμεινε αξιόπλοο μετά τις επιθέσεις της 24ης Φεβρουαρίου, ενώ το πλήρωμά του παρέμεινε ασφαλές. Ετησίως, περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων διακινούνται μέσω του Yuzhny, και ενώ η Cargill ήταν πάντα ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού, άλλες εταιρείες δραστηριοποιούνται επίσης σε αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα πλοία ελλιμενισμένα στο λιμάνι, σύμφωνα με το Vessel Tracker.
Η περιοχή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή βασικών συστατικών για βασικά είδη όπως ψωμί, βρεφική τροφή και δημητριακά για οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Η Cargill τόνισε ότι δεν επικεντρώνεται σε μία χώρα, αλλά στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.