ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ ΕΕ επαναφέρει δασμούς στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα

Η ΕΕ επαναφέρει δασμούς στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα

2 λεπτά ανάγνωσης

Πλήγμα δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία

Μια απόφαση με σημαντικές γεωοικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας να επαναφέρει δασμούς στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, μια κίνηση που αναμένεται να κοστίσει στους παραγωγούς της Ουκρανίας έως και 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το κύριο βάρος των απωλειών θα επωμιστούν οι εξαγωγείς καλαμποκιού, σιταριού, πουλερικών και ζάχαρης – τομείς που είχαν επωφεληθεί από την προσωρινή άρση των δασμών μετά τη ρωσική εισβολή του 2022.

- Advertisement -

Η απόφαση της ΕΕ τίθεται σε ισχύ από τις 6 Ιουνίου, μέσω επιβολής μεταβατικών δασμών, και παρότι παρουσιάζεται ως τεχνική ρύθμιση, στην πράξη αντανακλά πολιτική υποχώρηση μπροστά στις εσωτερικές αντιδράσεις κρατών μελών. Η Πολωνία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αλλαγή αυτή, επικαλούμενη τις πιέσεις των δικών της αγροτών που θεωρούν ότι πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό των φθηνών ουκρανικών προϊόντων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Taras Kachka, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στους παραγωγούς, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα σε έναν από τους λίγους τομείς που παρέμεναν λειτουργικοί υπό το βάρος του πολέμου. Η γεωργία αποτέλεσε κρίσιμο τομέα εξαγωγών για τη χώρα, συμβάλλοντας τόσο στην εσωτερική ανθεκτικότητα όσο και στη ροή συναλλάγματος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.