Σταματάνε οι αυστηροί έλεγχοι σε κρέατα εισαγόμενα από τη Βραζιλία που είχαν εισαχθεί μετά την απάτη κρέατος που διαπιστώθηκε κατά την επιχείρηση Carne Fraca.
Αίρονται οι αυστηροί έλεγχοι σε προϊόντα βόειου κρέατος και πουλερικών που εξάγονται από τη Βραζιλία στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, έπειτα από υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στη χώρα.
Μετά από καταγγελίες για απάτη που αφορούσε σε προϊόντα κρέατος στη Βραζιλία το 2017 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Carne Fraca, εφαρμόστηκαν μέτρα για ενισχυμένους ελέγχους σε ορισμένα εισαγόμενα ζωικά προϊόντα.
Πλέον, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Food Safety News, δεν θα είναι απαραίτητες οι ενισχυμένες δοκιμές για σαλμονέλα πριν και μετά την εισαγωγή βοείων κρεάτων από τη Βραζιλία στη Μεγάλη Βρετανία και παύει να είναι απαραίτητη η επισύναψη πρόσθετης βεβαίωσης για το ότι έχει πραγματοποιηθεί δειγματοληψία σαλμονέλας στα υγειονομικά πιστοποιητικά.
Η Βραζιλία αποτελεί μεγάλο εξαγωγέα κρέατος παγκοσμίως, με το περσινό έτος να κλείνει με εξαγωγές αξίας 256 εκατ. ευρώ σε κρέας πουλερικών και περίπου 122 εκατ. ευρώ σε βόειο κρέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο οι βραζιλιάνικες εξαγωγές παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 67% (1,6 δις ευρώ) το 2022.
Παράλληλα, ο αριθμός των μικροβιολογικών μη συμμορφώσεων σε προϊόντα βραζιλιάνικων πουλερικών ήταν 3 το 2020, 5 το 2021 και 4 μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022.
Τα αποτελέσματα και οι συστάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) από μια επίσκεψη, στην οποία εξετάστηκαν οι ενισχυμένοι έλεγχοι για παρουσία σαλμονέλας σε πουλερικά και βόεια κρέατα, παρουσιάζονται αναλυτικά σε μια έκθεση.
Οι ελεγκτές επισκέφθηκαν τις κεντρικές και περιφερειακές αρχές, δύο κέντρα πιστοποίησης, οκτώ σφαγεία, τέσσερις άλλες επιχειρήσεις, δύο φάρμες και τέσσερα εργαστήρια.
Οι φυσικοί έλεγχοι μετά την εισαγωγή για προϊόντα πουλερικών και βοείου κρέατος θα μειωθούν από 100% φυσική και 20% μικροβιολογική δειγματοληψία. Η Βραζιλία μπορεί τώρα να επανακαταγράψει ορισμένες τοποθεσίες πουλερικών και βοείου κρέατος για εξαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει το Food Safety News.