Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καναδάς: Προειδοποιητικές ετικέτες υγείας στα τρόφιμα για πιο υγιεινές επιλογές αγορών

ΑρχικήΝέαΚαναδάς: Προειδοποιητικές ετικέτες υγείας στα τρόφιμα για πιο υγιεινές επιλογές αγορών
spot_img

Στον Καναδά προτάθηκε νέα επισήμανση στην εμπρόσθια όψη των συσκευασιών τροφίμων, η οποία θα προειδοποιεί τους καταναλωτές για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Η Health Canada πρότεινε την εισαγωγή υποχρεωτικής διατροφικής επισήμανσης που θα προειδοποιεί τους Καναδούς για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το μοσχαρίσιο κρέας, κάτι που είναι διαφορετικό από τις τρέχουσες διατροφικές ετικέτες της χώρας. Αυτές οι ετικέτες θα πρέπει να εμφανίζονται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τροφίμων και να έχουν τον συγκεκριμένο στόχο να αντισταθμίσουν τα αυξανόμενα ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Ορισμένοι κτηνοτρόφοι βοοειδών και κάποιοι υποστηρικτές του βοείου κρέατος έχουν διαφωνήσει με τον προτεινόμενο κανονισμό, ισχυριζόμενοι ότι τα προϊόντα τους στοχοποιούνται άδικα, ενώ υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως είναι ένα καλό πρώτο βήμα και πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα.

Η πεποίθηση των τελευταίων, είναι πως οι Καναδοί πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το τι να φάνε και να κατανοήσουν καλύτερα το πώς αυτές οι επιλογές επηρεάζουν την υγεία τους. Η απόκτηση περισσότερων γνώσεων θα βοηθούσε επίσης να ακολουθήσουν τον οδηγό τροφίμων του Health Canada, καθώς και τις συστάσεις που εστιάζουν στο κλίμα, που στο σύνολό τους προτείνουν τον περιορισμό των ζωικών πρωτεϊνών και την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πηγών.

Η επισήμανση των τροφίμων όμως είναι μόνο ένα βήμα προς τον στόχο να κάνουν οι Καναδοί καλύτερες επιλογές τροφίμων. Το επόμενο είναι να γίνουν οι φυτικές πρωτεΐνες και οι εναλλακτικές λύσεις διατροφής, οι οποίες είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λίπη και λιγότερο επιδραστικές στο περιβάλλον, πιο προσιτές. Μια πρόσφατη μελέτη από το Agri-Food Analytics Lab του Πανεπιστημίου Dalhousie διαπίστωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά κοστίζουν κατά μέσο όρο 38% περισσότερο από τις αντίστοιχες ζωικές στον Καναδά.

Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά θεωρούνται συχνά ένας εύκολος και προσιτός τρόπος για περισσότερους Καναδούς να ενσωματώσουν τις φυτικές πρωτεΐνες χαμηλότερων κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή τους. Ένα φυτικό μπιφτέκι Beyond Meat, για παράδειγμα, φέρεται να έχει 45% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο κιμά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TheStar, το οικονομικό πλαίσιο είναι το κλειδί για την κατανόηση του λόγου για τον οποίο τα κρέατα ζωικής προέλευσης παραμένουν πιο προσιτά από τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις τους. Οι κρατικές επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων που παρέχονται στην κτηνοτροφία, συμβάλλουν στη μείωση του κόστους των κρεάτων και στην αύξηση της κατανάλωσης.

Μόνο το 2021, η καναδική κυβέρνηση δέσμευσε πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις στη ζωική γεωργία, για να παράγει πολλά από τα τρόφιμα που η Health Canada λέει ότι πρέπει να καταναλώνονται πολύ λιγότερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα