Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προβλήματα σε ζυθοποιία και αρτοποιία στη Βρετανία – Λήγει η στήριξη στη βιομηχανία CO2

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠροβλήματα σε ζυθοποιία και αρτοποιία στη Βρετανία - Λήγει η στήριξη στη βιομηχανία CO2
spot_img

Βρετανοί παραγωγοί έχουν εγείρει φόβους για ελλείψεις σε μπύρα και burgers που θα συνοδεύονται από υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει να στηρίζει τη βιομηχανία διοξειδίου του άνθρακα.

Η τρίμηνη συμφωνία για τη στήριξη του κύριου παραγωγού  αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή ως μέτρο έκτακτης ανάγκης μετά από την κρίση το φθινόπωρο, λήγει αυτή την εβδομάδα και αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Η κυβέρνηση παρείχε προσωρινή διάσωση στην CF Fertilisers, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% των προμηθειών του CO2 του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αντιμετωπίσει την απειλή χάους στις αλυσίδες εφοδιασμού, όταν ο αμερικανός ιδιοκτήτης του έκλεισε τα εργοστάσιά του εν μέσω του ιλιγγιώδους κόστους του φυσικού αερίου.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις προμήθειες θα επηρέαζε τους παραγωγούς αναψυκτικών και αρτοποιίας, καθώς και τους μεταποιητές κρέατος και τους ζυθοποιούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλοι CO2 στην παρασκευή και συσκευασία των εμπορευμάτων τους.

Εννοείται ότι η κυβέρνηση, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει περαιτέρω με μετρητά. Η συμφωνία υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε χρόνο για να αναπτυχθούν εναλλακτικές πηγές CO2 ποιότητας τροφίμων, αλλά οι γνώστες της βιομηχανίας ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Η τρέχουσα συμφωνία στήριξε μια μονάδα λιπασμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με έδρα το Billingham στο Stockton-on-Tees, η οποία είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς CO2 ποιότητας τροφίμων, και έχει ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η περαιτέρω παραγωγή εξαρτάται από μια επιτυχημένη συμφωνία μεταξύ της CF Industries, της αμερικανικής ιδιοκτήτριας του εργοστασίου, και των διανομέων φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Nippon Gases και Air Liquide.

Η CF, της οποίας το εργοστάσιο στο Billingham μπορεί να παράγει 750 τόνους CO2 την ημέρα, δήλωσε στον Guardian τη Δευτέρα ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της για βιομηχανικό αέριο.

Σε συνάντηση με ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανέφερε ότι υπάρχει “εύλογη πιθανότητα” επιτυχίας των συνομιλιών.

Το σχέδιό της περιλαμβάνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές και μια μικρότερη μονάδα που διαχειρίζεται η Nippon. Στην περίπτωση αυτή, οι προμήθειες CO2 θα έχουν προτεραιότητα για το NHS, την πυρηνική βιομηχανία και τη βιομηχανία σφαγής χοιρινού κρέατος και πουλερικών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της χρήσης CO2.

Ο Stephen Livens της British Beer and Pub Association, δήλωσε στη συνάντηση ότι η προοπτική περαιτέρω διακοπής των προμηθειών ήταν «αρκετά τρομακτική» και η βιομηχανία ζυθοποιίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχε «σοβαρό πρόβλημα» εάν βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές CO2.

Το αέριο χρησιμοποιείται για να εμφιαλώνεται η μπύρα, να καθαρίζεται ο εξοπλισμός, ακόμα και σε συστήματα που μετατοπίζουν την μπύρα γύρω από ένα ζυθοποιείο, καθιστώντας το ζωτικό συστατικό για τη βιομηχανία.

Προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στους καταναλωτές, ιδιαίτερα καθώς η ζήτηση για μπύρα αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι ζυθοποιοί απορροφούν ήδη αύξηση 10% έως 15% στο λειτουργικό κόστος της παραγωγής μπύρας, με ελάχιστα σημάδια αντιστροφής αυτής της κατάστασης.

“Μια στρατηγική λύση πρέπει να λειτουργήσει για όλους, όχι μόνο για τη λίστα προτεραιότητας”, δήλωσε ο Λάιβνς.

Ο James Calder της Εταιρείας Ανεξάρτητων Ζυθοποιών δήλωσε στη συνάντηση: «Για εμάς η κατάσταση είναι προβληματική», προσθέτοντας ότι η τιμή του CO2 είχε ήδη αυξηθεί έως και 400% για ορισμένες επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος του εμπορικού οργανισμού της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών δήλωσε: «Ανησυχούμε ότι μόλις λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της συμφωνίας, και οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, θα υπάρξουν περαιτέρω ελλείψεις CO2, για άλλη μια φορά.

“Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στα προϊόντα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας – προσθέτοντας περαιτέρω πιέσεις στις οικογένειες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό τιμών των τροφίμων.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε από κοινού ότι ο εφοδιασμός μπορεί να συνεχιστεί και να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα στην παραγωγή CO2 ποιότητας τροφίμων.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εντομοφαγία στην ΕΕ: Η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν έθεσε θέμα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις απαιτήσεις υποχρεωτικής επισήμανσης.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα