Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεξικό: Είδος πολυτελείας πλέον οι τορτίγιες και τα τάκος λόγω του πληθωρισμού

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΜεξικό: Είδος πολυτελείας πλέον οι τορτίγιες και τα τάκος λόγω του πληθωρισμού
spot_img

Η αύξηση του κόστους των βασικών λατινοαμερικανικών προϊόντων με βάση το καλαμπόκι, όπως οι τορτίγιες, τα τάμαλε και οι αρέπας, κινδυνεύει να τροφοδοτήσει την επισιτιστική ανασφάλεια και την πείνα στις περιοχές της λατινικής Αμερικής.

Η αύξηση του κόστους του καλαμποκιού – που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της βασικής τορτίγιας του Μεξικού – οδήγησε στην αύξηση της τιμής των τάκος του και πολλοί δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά. Οι φρεσκοψημένες τορτίγιες υπάρχουν παντού, από το πρωινό των ξενοδοχείων μέχρι τα εστιατόρια και τους μικρούς υπαίθριους πάγκους. Ο Τζιοβάνι Σαντιάγκο, 34 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα κατάστημα τορτίγιας στο Μεξικό, είπε ότι βλέπει από πρώτο χέρι πώς τα καθημερινά απαραίτητα γίνονται πολυτέλεια για ορισμένους πελάτες: «Έχω δει το κιλό τορτίγιας να αυξάνεται (από 18 πέσος) στα 22 πέσος τον τελευταίο μήνα», είπε ο Σαντιάγο. Τώρα οι άνθρωποι πρέπει να αγοράζουν λιγότερα από ό,τι παλιά».

Είναι γνωστό ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έπληξε τις παγκόσμιες αγορές σιτηρών και λιπασμάτων, συμβάλλοντας σε άλμα σχεδόν 20% στις παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου και οδήγησε τις σε υψηλό εννέα ετών τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής καλαμποκιού στον κόσμο, ενώ επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν μεταξύ των 20 μεγαλύτερων εισαγωγέων το 2021.

Αυτό τροφοδοτεί την απειλή της επισιτιστικής φτώχειας σε μια περιοχή όπου 267 εκατομμύρια άνθρωποι έπρεπε να μειώσουν την ποσότητα που τρώνε από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλούς να πεινούν μερικές φορές, δήλωσε η Carolina Trivelli, ανώτερη σύμβουλος στρατηγικής ανάλυσης στο Food and Agriculture του FAO.

Η Λατινική Αμερική είχε τη μεγαλύτερη αύξηση της επισιτιστικής φτώχειας παγκοσμίως μεταξύ 2014 και 2020 λόγω της μείωσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, της ακραίας ανισότητας και των σοβαρών κλιματικών φαινομένων που προηγήθηκαν της πανδημίας, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές του FAO..

Ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός αναμένεται να ωθήσει 7,8 εκατομμύρια ανθρώπους περισσότερο στην επισιτιστική ανασφάλεια φέτος, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC).

Ο πληθωρισμός τροφίμων και ποτών σε έξι χώρες -Κολομβία, Παραγουάη, Μεξικό, Χιλή, Βραζιλία και Ουρουγουάη- σημείωσε διψήφιο νούμερο τον Μάρτιο.

Χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, που βασίζονται σε τροφές με βάση το καλαμπόκι, όπως τα ταμάλε και τα νταούλια, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την αύξηση των τιμών των σιτηρών μετά τους τυφώνες Έτα και Γιότα του 2020 που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και επέτειναν την πείνα.

Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο στους καταναλωτές, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Το Μεξικό ανέστειλε τους εισαγωγικούς δασμούς για ένα χρόνο σε μια σειρά βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, ενώ η Αργεντινή – όπου ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το 70% φέτος – πρότεινε ένα νομοσχέδιο αυτόν τον μήνα για να φορολογήσει τις εταιρείες με υπερκέρδη.

Οι αναλυτές λένε ότι η επισιτιστική κρίση φαίνεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2023, ζητώντας δημόσιες πολιτικές όπως οι άμεσες πληρωμές πρόνοιας ή τα προγράμματα μεσημεριανού γεύματος στο σχολείο για να βοηθηθούν οι φτωχότεροι. Το άλμα στις τιμές των τροφίμων ενισχύει επίσης τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των διεθνών συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, αλιευτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα