Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζει τις διατροφικές οδηγίες η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕπεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζει τις διατροφικές οδηγίες η κυβέρνηση Μπάιντεν
spot_img

Μπορεί η επερχόμενη αμερικανική διατροφική οδηγία να μην περιλαμβάνει βασικά είδη διατροφής;

    Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης Biden, αφού για πρώτη φορά, η ομάδα εμπειρογνωμόνων που διαμορφώνει τα τρόφιμα που τρώνε οι Αμερικανοί θα εξετάσει την επιστήμη της παχυσαρκίας και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων για την επόμενη σειρά κανονισμών της το 2025, σύμφωνα με τη DailyMail. Έτσι λοιπόν δεν είναι και απίθανο, οι διατροφικές οδηγίες που ακολουθούν να μην περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως μεταξύ άλλων κοτομπουκιές, ορισμένα δημητριακά πρωινού και λευκό ψωμί, βασικά είδη της αμερικανικής διατροφής.

   Περισσότερο από μισό αιώνα πριν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και να τρώνε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Όμως, μια πληθώρα ερευνών τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, δηλαδή εκείνων που είναι γεμάτα με τεχνητές γεύσεις, βαφές, πρόσθετα, γαλακτωματοποιητές κ.α, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης τύπου 2, καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, άνοια και Αλτσχάιμερ, και κατ’ επέκταση πρόωρο θάνατο

   Στην επερχόμενη οδηγία, που δημοσιεύεται κάθε πέντε χρόνια, η επιτροπή εξετάζει εάν η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων επηρεάζει «την ανάπτυξη, το μέγεθος, τη σύσταση του σώματος, τον κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας, καθώς και την απώλεια και διατήρηση βάρους». Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν ποια τρόφιμα αποτελούν μέρος του Εθνικού Προγράμματος για Μεσημεριανό στο Σχολείο, το οποίο εξυπηρετεί 30 εκατομμύρια παιδιά των ΗΠΑ.

    Επί του παρόντος, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βρεθούν στα μεσημεριανά μενού των σχολείων σε όλη τη χώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ είναι φορτωμένα με πρόσθετα, πληρούν τεχνικά τα κυβερνητικά πρότυπα για λίπος, πρωτεΐνες, νάτριο και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτοί οι κανονισμοί καθορίζουν επίσης ποια τρόφιμα παρέχονται ως μέρος των προγραμμάτων κρατικής βοήθειας και σε στρατιωτικές βάσεις.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν περάσει από πολλαπλά επίπεδα επεξεργασίας και είναι συνήθως γεμάτα με εξαιρετικά αυξημένα λίπη, χρώματα και συντηρητικά. Στοχεύουν συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, παρόμοια με αυτά που ενεργοποιούνται από τα προϊόντα καπνού και τα παράνομα ναρκωτικά. Μελέτη του 2022 από το Ινστιτούτο Επιστήμης Δικτύων του Northeastern University, για παράδειγμα, υπολόγισε ότι το 73% της προμήθειας τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 60% της θερμιδικής πρόσληψης στις ΗΠΑ προέρχεται από αυτά τα τρόφιμα.

    Οι εκτιμήσεις του USDA έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τη βιομηχανία τροφίμων, με περισσότερες από δώδεκα ομάδες εμπορίου και λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων να έχουν γράψει επιστολές στην κυβέρνηση, καλώντας τους ηγέτες να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις συστάσεις υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων.

   Επεί του παρόντος, τουλάχιστον έξι άλλες χώρες έχουν εκδώσει οδηγίες που προτρέπουν τους ανθρώπους να περιορίσουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τον Μάιο, το Μεξικό προειδοποίησε τους πολίτες να «αποφεύγουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως επεξεργασμένα κρέατα και λουκάνικα, πατατάκια, κράκερ, μπισκότα, γλυκό ψωμί και δημητριακά σε κουτί». Τον Αύγουστο, ερευνητές στη Βρετανία ισχυρίστηκαν ότι η χώρα αντιμετωπίζει «ένα παλιρροϊκό κύμα βλάβης» από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Πριν λίγες μέρες η Κολομβία θέσπισε την επιβολή φόρου 10%, με στόχο να φτάσει τα 20% έως το 2025, σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και ζαχαρούχο ποτά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας,

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα