Οι αρχές στην Ελβετία δεν μπόρεσαν να βρουν τι ήταν πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων από ηπατίτιδα Ε που επηρέασαν περισσότερους από 100 ανθρώπους το 2021.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (FOPH) κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων του ιού της ηπατίτιδας Ε (HEV) μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021.
Συνολικά αναφέρθηκαν 105 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών. Επηρεάστηκαν περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και οι ασθενείς κυμαίνονταν σε ηλικία από 18 έως 87 ετών. Συνολικά 29 άτομα νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη από HEV ή μετά από λοίμωξη από HEV και δύο από αυτούς κατέληξαν.
Πιθανή σύνδεση με χοιρινό κρέας
Μια έρευνα της FOPH, περιελάμβανε μια μελέτη περίπτωσης για τον έλεγχο και ανάλυση τροφίμων, αλλά δεν μπορούσε να προσδιορίσει καμία πηγή.
Ωστόσο, οι λοιμώξεις αποδείχθηκε ότι προκλήθηκαν από έναν υποτύπο HEV που βρίσκεται σε χοίρους στην Ελβετία. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις εντοπίστηκαν μετά από αιμοδοσία και σχεδόν το ένα τρίτο ήταν ασυμπτωματικοί.
Μεταξύ των ασθενών, εντοπίστηκαν τρεις ομάδες συνδεδεμένων κρουσμάτων με 16 να ανήκουν στην πρώτη ομάδα, εννέα στη δεύτερη και έξι στην τρίτη, ενώ 14 δείγματα δεν συσχετίστηκαν με καμιά συστάδα.
Από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (FSVO) εξέτασε προϊόντα κρέατος, ιδίως ακατέργαστο χοιρινό κρέας, ωμό χοιρινό ήπαρ και ωμό κρέας ελαφιού, για ηπατίτιδα Ε. Από τα 198 δείγματα, δύο συκώτια χοίρων και τρία λουκάνικα βρέθηκαν θετικά. Η ανάλυση αλληλουχίας των απομονωθέντων στελεχών του ιού από τα τρόφιμα αποδείχθηκε δύσκολη, αλλά κανένα από τα θετικά δείγματα ήπατος χοίρου δεν ταίριαζε με αυτά από ανθρώπινα δείγματα.
Η FSVO εξετάζει κατά πόσον απαιτούνται άλλα μέτρα ή συστάσεις σχετικά με την παρασκευή και την παραγωγή κρέατος μετά την έρευνα.
Οι αρχές συμβουλεύουν τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ηπατική νόσο, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, δεν πρέπει να τρώνε ωμά ή υπο-ψημένα προϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέατος αγριόχοιρου.
Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Ε μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, κακή όρεξη, πόνο στο στομάχι, ναυτία και ίκτερο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, ειδικά μικρά παιδιά, δεν έχουν συμπτώματα. Συνήθως εμφανίζονται από δύο έως έξι εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό.
Μοντέλο της Ηπατίτιδας Ε
Όπως αναφέρει το Food Safety News, έχει δημοσιευθεί από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA) ένα μοντέλο για την πρόβλεψη της θερμικής αδρανοποίησης της HEV.
Η λοίμωξη από Ηπατίτιδα Ε είναι ένα αναδυόμενο ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν μια συσχέτιση με ύποπτο χοιρινό κρέας. Δεν υπάρχει τυποποιημένη μέθοδος για την αξιολόγηση της σταθερότητας της HEV που μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών μαγειρέματος ή κατάλληλη μέθοδος για την ανίχνευση μόνο HEV που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.
Δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι η θέρμανση έχει αντίκτυπο στην HEV, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για την επιβίωση του ιού σε μια σειρά από χρόνους μαγειρέματος και θερμοκρασίες, καθώς και σε διαφορετικά τρόφιμα.
Η γενική συμβουλή είναι να μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε εσωτερική θερμοκρασία 70C για δύο λεπτά τουλάχιστον. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η HEV είναι πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο και ότι το μαγείρεμα στους 70 C έως 75 C μπορεί να μην εξαλείψει πλήρως τον ιό. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν εξακολουθεί να είναι μολυσματική.
Το μοντέλο που δημιουργήθηκε μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της ποσότητας του ιού που θα υποβαθμιστεί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με το μαγείρεμα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Το μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση των εκτιμήσεων κινδύνου, τις συμβουλές της FSA προς τους καταναλωτές και τα μέτρα ελέγχου στα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων στη βιομηχανία.