ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣε δίκη ερασιτέχνης ψαράς για την κακοποίηση ενός... λούτσου!

Σε δίκη ερασιτέχνης ψαράς για την κακοποίηση ενός… λούτσου!

2 λεπτά ανάγνωσης

Η υπόθεση ενός κακοποιημένου λούτσου το 2010 και ο… παρολίγον νόμος, για το δικαίωμα των ζώων για υπεράσπιση σε δικαστήριο σε περίπτωση κακοποίησής τους

Ο Antoine Goetschel  είναι ένας γνωστός δικηγόρος ζώων της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα είδος δημόσιου υπερασπιστή που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κατοικίδιων ζώων, φάρμας και άγριας ζωής. Διαχειρίζεται περίπου 180 υποθέσεις το χρόνο. Σχετικά πρόσφατα, ανέλαβε μια αρκετά ιδιαίτερη υπόθεση: την κακοποίηση ενός λούτσου από έναν ερασιτέχνη ψαρά.

- Advertisement -

Όλα άρχισαν από μια φωτογραφία τοπικής εφημερίδας, η οποία έδειχνε τον ψαρά να επιδεικνύει περήφανα το θήραμά του, έναν λούτσο 1,5 μέτρου, σκηνή που θύμιζε σαφάρι, με τον κυνηγό να ποζάρει χαρούμενα δίπλα από το κεφάλι ενός λιονταριού, αναφέρει σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας Cross Bow Nation. Ήταν τότε που ο Goetschel σκέφτηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του λούτσου!

Η υπόθεση βασίστηκε στην ιδέα ότι ο λούτσος υπέφερε υπερβολικά, εξαιτίας του χρόνου που χρειάστηκε για να τον “τυλίξει” ο ψαράς. Συγκεκριμένα, ο λούτσος πάλευε με τον ψαρά για 10 ολόκληρα λεπτά μέχρι να εκπνεύσει, κάτι που πρέπει να ήταν πολύ επώδυνο για το ζώο όπως ισχυρίστηκε ο υπερασπιστής του. Τελικά, ο δικηγόρος έχασε την υπόθεση, ενώ ο ίδιος ο λούτσος δεν μπορούσε να κάνει και πολλά, γιατί… είχε ήδη φαγωθεί. Και να μην είχε, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, γιατί όπως όλα τα ζώα, δεν μπορεί να μιλήσει ο ίδιος για την κακοποίηση που υπέστη.

- Advertisement -

 Η υπόθεση έλαβε χώρα το 2010. Την ίδια χρονιά, οι Ελβετοί επρόκειτο να ψηφίσουν  για ένα δημοψήφισμα που θα υποχρέωνε όλα τα καντόνια της Ελβετίας να προσλάβουν δικηγόρους ζώων. Το σκεπτικό; Εάν τα άτομα που κατηγορούνται για κακομεταχείριση ζώων μπορούν να προσλάβουν δικηγόρους, τα θύματα τέτοιας κακοποίησης έχουν επίσης δικαίωμα εκπροσώπησης.

Αν και η Ελβετία είναι πράγματι η χώρα που καλύπτει νομικά περισσότερο τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως, το εν λόγω δημοψήφισμα, τελικά, καταψηφίστηκε, εξαιτίας της μη υποστηρικτικής στάσης της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα κόστιζε πολλά χρήματα, αλλά και στα λόμπι αγροτών, κυνηγών ψαράδων κα. Το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι πως το ψάρεμα, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, πρέπει να γίνεται πρωτίστως με σεβασμό απέναντι στη φύση και τα ζώα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ο Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης προειδοποιεί: Τα 7+1 λάθη με τα πλαστικά μπολ που αυξάνουν την έκθεσή μας σε χημικές ουσίες

Ποια πλαστικά δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε και ποιες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν τη μετανάστευση ουσιών στα τρόφιμα.

ΠΟΠ ελαιόλαδα στην ΕΕ: Αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών – Στο μικροσκόπιο οι προδιαγραφές τους

Νέα μελέτη εντοπίζει κρίσιμο χάσμα μεταξύ των προδιαγραφών ΠΟΠ και της πραγματικής ποιοτικής επίδοσης των ελαιολάδων.

Νέος ιός στην Ευρώπη πλήττει τις αγελάδες – Μείωση έως 75% στην παραγωγή γάλακτος σε εκατοντάδες εκτροφές

Ο νέος ιός έχει ήδη εντοπιστεί σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και συνεχίζει να εξαπλώνεται.