Αύξηση των χρημάτων που δαπανήθηκαν από Βέλγους καταναλωτές σε αγορές εκτός συνόρων με φτηνότερα είδη διατροφής. Κλιμάκωση του εγχώριου πληθωρισμού και του ΦΠΑ.
Περίπου 688 εκατομμύρια ευρώ σε διασυνοριακές αγορές σούπερ μάρκετ υπολογίζεται πως ξόδεψαν οι Βέλγοι καταναλωτές το πρώτο τρίμηνο του 2023 λόγω πληθωρισμού, σημειώνοντας ρεκόρ σε σχέση με πέρσι.
Υπολογίζεται ότι το 37% των Βέλγων κάνουν τακτικά τα ψώνια τους σε άλλες χώρες, καθώς οι μισοί ζουν λιγότερο από μία ώρα από τα σύνορα με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία.
Από τα 688 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τα μισά δαπανήθηκαν στη Γαλλία (423 εκατομμύρια ευρώ), σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 70% από έτος σε έτος.
Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα της βελγικής ομοσπονδίας για το λιανικό εμπόριο Comeos. Περσινά στοιχεία του οργανισμού έδειξαν ότι είχαν δαπανηθεί 489 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ψώνια από άλλες κοντινές χώρες, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία να ήταν εξίσου δημοφιλείς μεταξύ των διασυνοριακών καταναλωτών.
Η αύξηση του φαινομένου αποτελεί απόρροια δύο σημαντικών παραγόντων: του πληθωρισμού και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, τα οποία όπως και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κλιμακώθηκαν το περασμένο έτος.
Σύμφωνα με την Comeos, ο πληθωρισμός στο Βέλγιο ήταν διπλάσιος από ότι στη Γαλλία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Αυτό σημαίνει αυτομάτως χαμηλότερες τιμές στην γειτονική τους χώρα. Ένα ακόμα στοιχείο που αναφέρει το European Supermarket Magazine είναι πως η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών στο Βέλγιο αύξησε επίσης το κόστος εργασίας, με τα σούπερ μάρκετ να μην μπορούν να μετακυλίσουν πλήρως τις αυξήσεις των τιμών από τους παραγωγούς τροφίμων.
Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, οι τιμές των τροφίμων και η μείωσή τους έχουν γίνει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και από τον επόμενο μήνα εκατοντάδες προϊόντα διατροφής αναμένεται να γίνουν φθηνότερα ως αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ του Γάλλου Υπουργού Οικονομίας και 75 μεγάλων βιομηχανικών παραγωγών τροφίμων, αν και προς το παρόν οι ίδιες οι εταιρίες δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το ζήτημα.
Η κίνηση έρχεται καθώς η βελγική κυβέρνηση προετοιμάζεται να εφαρμόσει αύξηση του ΦΠΑ από 6% σε 9% σε όλα σχεδόν τα προϊόντα διατροφής -εξαιρουμένων ορισμένων βασικών ειδών όπως λαχανικά- στα πλαίσια μιας φορολογικής μεταρρύθμισης. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει αύξηση τιμών λιανικής για το 85% των προϊόντων που αγοράζει ο μέσος Βέλγος καταναλωτής.
Από την πλευρά της, η Comeos ζητά πάγωμα φόρων για τον βελγικό τομέα λιανικής, προειδοποιώντας για μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά διασυνοριακών αγορών αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.