ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠορτογαλία: "Κυνηγητό" των Αρχών για αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων

Πορτογαλία: “Κυνηγητό” των Αρχών για αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων

2 λεπτά ανάγνωσης

Φορολόγηση στις εταιρείες εμπορίας και διανομής τροφίμων, για τα κέρδη που αποκόμισαν αδικαιολόγητα κατά την κρίση του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προωθεί νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, για τη φορολόγηση των «υπερκερδών» όχι μόνο των ενεργειακών ομίλων, αλλά και των εταιρειών εμπορίας και διανομής τροφίμων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άμβλυνση του αντίκτυπου της ανόδου του πληθωρισμού.

- Advertisement -

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιστροφή μέρους των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους διογκωμένους λογαριασμούς, η Λισαβόνα είχε εκφράσει την πρόθεσή της να επιβάλει φόρο τουλάχιστον 33% στα «υπερκέρδη» ενεργειακών κολοσσών.

Έκτοτε, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε εγείρει την πιθανότητα επέκτασης του μέτρου σε εταιρείες εμπορίας και διακίνησης τροφίμων. «Το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουμε για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών αφορά ομίλους που δεν ανήκουν μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στον τομέα της εμπορίας και διανομής τροφίμων, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν για τα κέρδη που αποκόμισαν αδικαιολόγητα κατά την κρίση αυτή του πληθωρισμού», είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια της πορτογαλικής βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023.

- Advertisement -

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, όπου οι Σοσιαλιστές έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, «έχει σκοπό να μετριάσει τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές των προϊόντων στους προϋπολογισμούς δημοσίων οργανισμών, καταναλωτών και επιχειρήσεων».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Πορτογαλία συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 10,1% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1992, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σουβλάκι με «απ’ όλα»: Πόσο ασφαλείς είναι γύρος, ντομάτες και κρεμμύδια – Τι πρέπει να προσέχουν σουβλατζίδικα και καταναλωτές – Του Ν. Γδοντέλη

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της βελγικής FASFC αναδεικνύουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σουβλάκι

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελίες καταναλωτών

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων