Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στα “κάγκελα” οι Βρετανοί – Άλλαξε η γεύση στο τσάι λόγω… καταιγίδας

ΑρχικήΝέαΣτα "κάγκελα" οι Βρετανοί - Άλλαξε η γεύση στο τσάι λόγω... καταιγίδας
spot_img

Πώς η καταιγίδα Ciaran εμπόδισε 20 εκατομμύρια Βρετανούς να πιούν το τσάι όπως το θέλουν.

   Η άνευ προηγούμενου χαμηλή πίεση της καταιγίδας Ciaran, που έπληξε μεταξύ άλλων και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Νοέμβριο, επηρέασε την αγαπημένη συνήθεια 20 εκατομμύρια Βρετανών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι μετεωρολόγοι του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. Αυτό που έγινε σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, είναι πως μειώθηκε το σημείο βρασμού του νερού στους 98°C με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η γεύση του τσαγιού αφού η ιδανική θερμοκρασία βρασμού για να εξαχθούν όλα τα αρώματα είναι μεταξύ 98°C και 100°C.

   Όπως αναφερει το TheTelegraph, η καταιγίδα Ciaran έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η και 2η Νοεμβρίου πέρυσι, με ανέμους στα Channel Islands συγκρίσιμους με τη Μεγάλη Θύελλα του 1987. Το λιμάνι του Ντόβερ έκλεισε, με φέρι μποτ, πτήσεις και τρένα να ακυρώνονται σε όλη τη Βρετανία, ενώ κατοντάδες σχολεία έκλεισαν και σχεδόν 150.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

    Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας το πρωί της 2ας Νοεμβρίου, ο Caleb Miller, διδακτορικός φοιτητής και συν-συγγραφέας της μελέτης, εγκατέστησε γρήγορα εξοπλισμό στα εργαστήρια του Τμήματος Μετεωρολογίας για να μετρήσει με ακρίβεια το σημείο βρασμού του νερού. Ο Caleb Miller είπε: «Η καταιγίδα Ciaran έστρεψε την προσοχή στον άνεμο και τη βροχή που χτυπούν τη Βρετανία έξω. Ως πειραματιστής, είδα την ευκαιρία να κάνω κάποιες μετρήσεις των ιδιοτήτων του βραστού νερού σε χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση». Ο συν-συγγραφέας Dr Alec Bennett είπε: «Η επίδραση της πίεσης στη θερμοκρασία βρασμού είναι γνωστή από καιρό στους ορειβάτες, αλλά ο Ciaran έφερε το φαινόμενο σε μια ευρεία περιοχή».

    Οι ερευνητές διεξήγαγαν ελεγχόμενα πειράματα χρησιμοποιώντας ακριβείς αισθητήρες θερμοκρασίας και έναν τυπικό ηλεκτρικό βραστήρα. Συνέκριναν το αποτέλεσμα με προηγούμενα σημεία βρασμού που παρατηρήθηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες πίεσης αέρα με την ίδια συσκευή. Μαζί, αυτά τα πειράματα έδειξαν τη σαφή σχέση μεταξύ της πίεσης του αέρα και της θερμοκρασίας βρασμού. Για να διερευνήσουν την ευρύτερη περιφερειακή επίδραση της καταιγίδας στα σημεία βρασμού, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα καιρού από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων πίεσης από το Ατμοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Reading και δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη τη νότια Αγγλία. Αυτό τους βοήθησε να παρακολουθήσουν πώς κινήθηκε η καταιγίδα σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του πρωινού.

    Διαπίστωσαν ότι η ελάχιστη πίεση μετακινήθηκε βορειοανατολικά σε όλη την περιοχή κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, συμπίπτοντας με τις τυπικές ώρες πρωινού. Στο αποκορύφωμα της επιρροής της καταιγίδας Ciaran, το σημείο βρασμού του νερού σε ορισμένες περιοχές έπεσε λίγο πάνω από τους 98°C, περίπου 2°C χαμηλότερα από ό,τι σε τυπικές συνθήκες.

   Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία επηρεάστηκαν δυνητικά από αυτό το φαινόμενο. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα ελαφρώς λιγότερο αρωματικό τσάι για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνο το πρωί. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Kantar για το 2022, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν «τσάι συμπεριλαμβανομένου του βοτάνου/φρούτου/πράσινου τσαγιού» ​​περισσότερες από 2 φορές την ημέρα.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο