Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε κρίση η βιομηχανία φουά γκρα στη Γαλλία λόγω της γρίπης των πτηνών

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣε κρίση η βιομηχανία φουά γκρα στη Γαλλία λόγω της γρίπης των πτηνών
spot_img

Υποβάθμιση της ποιότητας και άνοδος στη τιμή του foie gras.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022, 16 εκατομμύρια πουλερικά, συμπεριλαμβανομένων 3,8 εκατομμυρίων πουλερικών στον τομέα του φουά γκρα, σφαγιάστηκαν στην Γαλλία λόγω της εξάπλωσης του εξαιρετικά παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1).

- Advertisement -

Εκτός από τις συνέπειες που έχει επιφέρει στην κτηνοτροφία γενικότερα ιδιαίτερα πλήττεται ο κλάδος παραγωγών φουα γκρα. Αυτό γιατί η γρίπη των πτηνών έχει επηρεάσει τη δυτική Γαλλία, ιδιαίτερα την περιοχή Pays de la Loire, η οποία προμηθεύει το 70% των παπιών που στη συνέχεια εκτρέφονται για φουά γκρα. 

Για το φουά γκρα συνήθως προτιμώνται οι αρσενικές πάπιες αλλά τώρα οι παραγωγοί παρασκευάζουν το έδεσμα και από θηλυκές ως έσχατη λύση σύμφωνα με το Euractiv, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος καθώς το συκώτι της θηλυκής πάπιας έχει ένα δίκτυο φλεβών που απαιτεί πρόσθετη εργασία και αποκλείει προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως ολόκληρο το φουά γκρα.

Η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία παράγουν περίπου το 90% του παγκόσμιου φουά γκρα. Η Ουγγαρία είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός φουά γκρα χήνας και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φουά γκρα πάπιας στον κόσμο.

Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι ο ιός θα επανέλθει φέτος τον χειμώνα, όταν μεταναστεύουν τα άγρια ​​πτηνά, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει τη μετάδοση. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα