Υποβάθμιση της ποιότητας και άνοδος στη τιμή του foie gras.
Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022, 16 εκατομμύρια πουλερικά, συμπεριλαμβανομένων 3,8 εκατομμυρίων πουλερικών στον τομέα του φουά γκρα, σφαγιάστηκαν στην Γαλλία λόγω της εξάπλωσης του εξαιρετικά παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1).
Εκτός από τις συνέπειες που έχει επιφέρει στην κτηνοτροφία γενικότερα ιδιαίτερα πλήττεται ο κλάδος παραγωγών φουα γκρα. Αυτό γιατί η γρίπη των πτηνών έχει επηρεάσει τη δυτική Γαλλία, ιδιαίτερα την περιοχή Pays de la Loire, η οποία προμηθεύει το 70% των παπιών που στη συνέχεια εκτρέφονται για φουά γκρα.
Για το φουά γκρα συνήθως προτιμώνται οι αρσενικές πάπιες αλλά τώρα οι παραγωγοί παρασκευάζουν το έδεσμα και από θηλυκές ως έσχατη λύση σύμφωνα με το Euractiv, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος καθώς το συκώτι της θηλυκής πάπιας έχει ένα δίκτυο φλεβών που απαιτεί πρόσθετη εργασία και αποκλείει προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως ολόκληρο το φουά γκρα.
Η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία παράγουν περίπου το 90% του παγκόσμιου φουά γκρα. Η Ουγγαρία είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός φουά γκρα χήνας και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φουά γκρα πάπιας στον κόσμο.
Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι ο ιός θα επανέλθει φέτος τον χειμώνα, όταν μεταναστεύουν τα άγρια πτηνά, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει τη μετάδοση.