Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στροφή των Ιταλών στο σπορέλαιο – Αισθητή μείωσης της κατανάλωσης ελαιολάδου λόγω των τιμών

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣτροφή των Ιταλών στο σπορέλαιο - Αισθητή μείωσης της κατανάλωσης ελαιολάδου λόγω των τιμών
spot_img

4 στους δέκα Ιταλούς δήλωσαν πως μείωσαν το ελαιόλαδο στο μισό.

    Ένας στους 3 Ιταλούς καταναλωτές δεν αγοράζει πια ελαιόλαδο λόγω της αύξησης της τιμής του, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Piepoli, η οποία πήρε συνέντευξη από δείγμα Ιταλών. Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει υπερδιπλασιαστεί στη χώρα φτάνοντας από τα 4 στα 9 ευρώ, λόγω της κλιματικής κρίσης που οδήγησε σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Τα δεδομένα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο Cibus Lab αφιερωμένο στο ελαιόλαδο που συνδιοργανώθηκε από την Cibus di Parma.

   Η κλιματική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την Ισπανία, οι παραγωγοί της οποίας έχουν καταφέρει εδώ και καιρό να πλημμυρίσουν την παγκόσμια αγορά με μπουκάλια λαδιού σε ανταγωνιστικές τιμές. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη το 2023, καθώς η δραστική μείωση της ισπανικής παραγωγής οδήγησε σε έλλειψη προϊόντος στην αγορά και τον επακόλουθο διπλασιασμό του μέσου κόστους ανά λίτρο στα ράφια του μεγάλης κλίμακας λιανικού εμπορίου.

   Σύμφωνα με δεδομένα της eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου κατά μέσο όρο 50%, με την υψηλότερη αύξηση να καταγράφεται στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

  Αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη Piepoli, η αύξηση της τιμής από 4 σε 9 ευρώ ανά φιάλη έχει αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες περίπου στο 30% των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μείωσε την κατανάλωση κατά 30% και το 40% δήλωσε ότι τη μείωσε στο μισό. Γενικότερα, το 45% του δείγματος ισχυρίζεται ότι έχει αλλάξει τις μαγειρικές του συνήθειες μεταβαίνοντας στο φθηνότερο σπορέλαιο: πολλά μόνο για μαγείρεμα, μερικά και για καρυκεύματα.

   «Στην Ιταλία, εξηγεί η Sara Merigo, διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Piepoli, το λάδι ήταν πάντα προϊόν που καταναλώνεται ευρέως από τους πολίτες και η μείωση της κατανάλωσης αφενός, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των συνηθειών από την άλλη, θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει την πραγματική ιταλική αριστεία». 

   Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν συμφωνούν απόλυτα με αυτούς τους αριθμούς. «Τα ευρήματα από τις τυχαίες έρευνες είναι ενστικτώδεις απαντήσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις διαθέσεις, ισχυρίζεται ο Zefferino Monini, Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου ελαιουργείου και ισχυρίζεται πως τα στοιχεία της Nielsen, που παρακολουθούν τις πραγματικές αγορές, δείχνουν μεν πτώση, αλλά μικρότερη. Για το 2023, οι πωλήσεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο λιανικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας μειώθηκαν κατά 9,5% και ο μέσος όρος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024 υποδηλώνει πτώση σε όγκους περίπου 7,8%… Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και η επόμενη εκστρατεία ελαιοκαλλιέργειας θα είναι ικανοποιητική όχι μόνο στην Ιταλία, μπορούμε να περιμένουμε πτώση των τιμών το 2025 σε περίπου 6 ευρώ ανά φιάλη».

https://news.italy24.press/trends/amp/1325848

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα