Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασίες τροφίμων: Τα μικροπλαστικά BPA επηρεάζουν περισσότερο τους παχύσαρκους

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΣυσκευασίες τροφίμων: Τα μικροπλαστικά BPA επηρεάζουν περισσότερο τους παχύσαρκους
spot_img

Η έκθεση σε BPA συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και την παιδική παχυσαρκία σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εν αναμονή του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού για την απαγόρευση της χρήσης δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στις συσκευασίες τροφίμων και σε όλα τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, μία νέα μελέτη επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τους κινδύνους από αυτή την ουσία. H δισφαινόλη Α γνωστή και ως BPA, είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορισμένων πλαστικών και χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών τροφίμων. Οι δισφαινόλες είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες μπορεί να επηρεάσουν τις φυσιολογικές ορμονικές λειτουργίες στο σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης μπορεί να είναι επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία με διάφορους τρόπους. Μπορεί επίσης να μεταβάλει το μικροβίωμα του εντέρου. Η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στις δισφαινόλες είναι η διατροφή, μέσω συσκευασμένων τροφίμων και ποτών.

Ο νέος κανονισμός είναι αποτέλεσμα της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου , της EFSA σύφωνα με την οποία «υπάρχει ανησυχία για την υγεία από την έκθεση σε BPA μέσω της διατροφής» επειδή «οι διατροφικές εκθέσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερέβαιναν την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη(TDI) κατά δύο έως τρεις τάξεις μεγέθους».

Η νέα έρευνα δίνει νέα διάσταση για το ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από τα BPA. Ερευνητές στην Ισπανία μελέτησαν πρόσφατα μια ομάδα περισσότερων από 100 παιδιών για να εντοπίσουν μικρόβια που παίζουν ρόλο στην έκθεση και την υποβάθμιση των BPA, με τον ευρύτερο στόχο της κατανόησης της περίπλοκης σχέσης μεταξύ αυτής της διαδικασίας και της παιδικής παχυσαρκίας.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο mSystems, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα μοναδικά taxa βακτηρίων σε παιδιά φυσιολογικού βάρους από ό, τι σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.  «Διαπιστώσαμε ότι η μικροβιακή κοινότητα του εντέρου ανταποκρίνεται διαφορετικά στην έκθεση σε BPA ανάλογα με τον ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) του ατόμου», δήλωσε η μικροβιολόγος Margarita Aguilera, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

 Τα αποτελέσματα προήλθαν από μια μελέτη 106 παιδιών στην Ισπανία, περίπου μισά αγόρια και μισά κορίτσια, όλα ηλικίας μεταξύ 5 και 10 ετών. Εξήντα από τα παιδιά είχαν φυσιολογικό βάρος. Οι υπόλοιποι ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.

Η ομάδα της Aguilera ανακάλυψε ότι τα παιδιά φυσιολογικού βάρους φιλοξενούσαν ένα πιο ποικίλο, εμπλουτισμένο και δομημένο δίκτυο βακτηρίων από αυτά που βρέθηκαν στις ομάδες των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Αυτά τα αποτελέσματα, είπε η Aguilera, υποδηλώνουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου σε παιδιά φυσιολογικού βάρους μπορεί να είναι πιο ανθεκτική όταν εκτίθεται σε ξενοβιοτικές ουσίες όπως η BPA.

Γνωρίζοντας ποια μικρόβια συμμετέχουν στο πολύπλοκο δίκτυο που συνδέει τα BPA, την παχυσαρκία και το μικροβίωμα του εντέρου, δήλωσε η Aguilera, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές παρεμβάσεις και αλλαγές πολιτικής που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Σε μελλοντικές εργασίες, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν ομοίως πώς η έκθεση σε άλλες συνθετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των parabens και των φθαλικών ενώσεων, μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας της, ωστόσο, είναι να αποσαφηνίσει τους μηχανισμούς πίσω από μια αόρατη αλλά εκτεταμένη απειλή.

«Θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα μικροπλαστικά που εισέρχονται στο σώμα μας και εκείνα που κυκλοφορούν στο περιβάλλον», δήλωσε η Aguilera. «Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα να έχουν επίγνωση αυτών των ανησυχιών».

Πηγή: Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας

Αναφορά περιοδικού:

  1. Ana Lopez-Moreno, Klara Cerk, Lourdes Rodrigo, Antonio Suarez, Margarita Aguilera, Alicia Ruiz-Rodriguez. Η έκθεση σε δισφαινόλη Α επηρεάζει συγκεκριμένες ταξινομικές κατηγορίες του εντέρου και οδηγεί τη δυναμική της μικροχλωρίδας στην παιδική παχυσαρκίαmSystems, 2024· DOI: 10.1128/msystems.00957-23

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα