Μείωση για την παραγωγή μαλακού σίτου, αλλά αύξηση των εξαγωγών του προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2022-2023.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει μειωμένη παραγωγή μαλακού σίτου για το 2022/23, η φετινή καλλιεργητική σεζόν που ξεκινά αυτό το μήνα, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της περασμένης σεζόν. Συγκεκριμένα, στα στοιχεία προσφοράς και ζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τη αξιοποιήσιμη παραγωγή μαλακού σίτου στην ΕΕ σε 125 εκατομμύρια τόνους, από 130,4 εκατομμύρια που προβλεπόταν πριν από έναν μήνα και 130,1 εκατομμύρια το 2021/2022.
Ως αιτία αυτού φαίνεται να προσδιορίζονται οι μειωμένες αποδόσεις σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία. Σύμφωνα με ορισμένους μετεωρολόγους, η καλλιέργεια σιταριού πρόκειται να μειωθεί και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει προκαλέσει καύσωνες και ξηρασία στην Ευρώπη.
Η μειωμένη πρόβλεψη για τη συγκομιδή οδήγησε την Επιτροπή να μειώσει τις προσδοκίες της και για τα αποθέματα μαλακού σίτου της ΕΕ στα τέλη του 2022/2023 κατά τέσσερα εκατομμύρια τόνους, σε 13,2 εκατομμύρια τόνους.
Αισιοδοξία για τις εξαγωγές
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την παραγωγή, η Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει ανοδική πορεία των εξαγωγών μαλακού σίτου της ΕΕ για το 2022/23 σε 38 εκατομμύρια τόνους, πολύ πάνω από τη μειωμένη εκτίμηση των εξαγωγών 2021/22 στους 30 εκατομμύρια τόνους. Αναμένεται, επίσης, ισχυρή ζήτηση για σιτάρι της ΕΕ για τη φετινή σεζόν, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις διαταράσσουν το εμπόριο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Τι προβλέπεται για τις άλλες καλλιέργειες
Η αξιοποιήσιμη παραγωγή αραβοσίτου καθορίστηκε σε 71,7 εκατομμύρια τόνους έναντι 72,5 εκατομμυρίων έναν μήνα νωρίτερα, ενώ η προβλεπόμενη καλλιέργεια κριθαριού μειώθηκε σε 52,2 εκατομμύρια τόνους. Για την ελαιοκράμβη, την κύρια καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων της ΕΕ, οι προσδοκίες για την παραγωγή της ερχόμενης καλλιεργητικής σεζόν μειώθηκαν σε 17,9 εκατομμύρια από 18,1 εκατομμύρια.
Στις αναθεωρήσεις της ζήτησης, η Επιτροπή αύξησε την πρόβλεψή της για τις εισαγωγές αραβοσίτου στην ΕΕ το 2022/23 κατά 2 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή σε 15 εκατομμύρια τόνους. Αύξησε επίσης τις προοπτικές της για τις εισαγωγές ηλιέλαιου σε 2 εκατομμύρια τόνους από 1,5 εκατομμύρια, αναφέρει το ES Magazine. Τα εμπορικά στοιχεία της ΕΕ υποδεικνύουν σταθερές ροές ηλιελαίου από την Ουκρανία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, παρά το κλείσιμο των θαλάσσιων λιμανιών που έχει πλήξει τις συνολικές εξαγωγές καλλιεργειών.