Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διπλασιάστηκε η χρήση φυτοφαρμάκων από το 1990, σύμφωνα με νέα έκθεση

ΑρχικήΝέαΔιπλασιάστηκε η χρήση φυτοφαρμάκων από το 1990, σύμφωνα με νέα έκθεση
spot_img

Πτώση κατά 30% του πληθυσμού των πτηνών και 11.000 ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του διπλασιασμού των φυτοφαρμάκων δείχνει ένας νέος Άτλαντας των φυτοφαρμάκων.

Πόσα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούμε τα τελευταία 30 χρόνια; Μήπως είναι περισσότερα από όσα πρέπει; Όπως αποδεικνύει ένας νέος Άτλαντας φυτοφαρμάκων, η παγκόσμια χρήση αποδεικνύει πως η παγκόσμια χρήση τους έχει αυξηθεί κατά 80% από το 1990, με την παγκόσμια αγορά να αγγίζει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Οι θανατηφόρες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων

Ο Άτλαντας υποδεικνύει, επίσης, πως τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για περίπου 11.000 ανθρώπινες απώλειες και για τη δηλητηρίαση 385 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις τους, όμως, δεν σκοτώνουν μόνο ανθρώπους, αλλά και τη βιοποικιλότητα. Η έκθεση εκτιμά πως περίπου το 30% του πληθυσμού των πτηνών και των πεταλούδων έχουν μειωθεί από το 1990 χάρη στα φυτοφάρμακα. Επιπλέον, σχεδόν μία στις 10 μέλισσες της Ευρώπης απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της χρήσης τοξικών χημικών σκευασμάτων σε ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Διχασμός στην ΕΕ σχετικά με τα φυτοφάρμακα

Να σημειωθεί πως το ένα τέταρτο όλων των φυτοφαρμάκων πωλείται στην ΕΕ, η οποία είναι επίσης ο κορυφαίος εξαγωγέας προϊόντων φυτοπροστασίας στον κόσμο. Ωστόσο, η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει επί του παρόντος την εξαγωγή τοξικών ζιζανιοκτόνων που απαγορεύονται στην ήπειρο σε αναπτυσσόμενες χώρες με ασθενέστερους κανονισμούς.

Αλλά η ΕΕ διχάζεται εδώ και πολύ καιρό μεταξύ των προσπαθειών εξισορρόπησης της μείωσης των ζημιών που προκαλούνται από τα φυτοφάρμακα και των απαιτήσεων για συνεχή χρήση τους από τα λόμπι της γεωργίας. Πρόσφατα, υπήρξε ασυμφωνία απόψεων για παράταση ενός έτους για τη γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Bayer με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η τρέχουσα έγκριση για το αμφιλεγόμενο προϊόν πρόκειται να εξαντληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, πολλά από τα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται να μειώσουν στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων και τους κινδύνους έως το 2030, ως μέρος της στρατηγικής του μπλοκ Farm to Fork.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα