Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες τον Οκτώβριο, αφορούσε Τουρκικά προϊόντα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες τον Οκτώβριο, αφορούσε Τουρκικά προϊόντα!
spot_img

Τα κελυφωτα φιστίκια και τα αποξηραμένα σύκα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες.

Μία γρήγορη αναζήτηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές RASFF για αφλατοξίνες, εμφανίζει μία πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα. Σχεδόν μία στις τρεις ενημερώσεις για αφλατοξίνες αφορούν σε προϊόντα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή αγορά, από την Τουρκία!

Στις ειδοποιήσεις του μηνός Οκτωβρίου υπάρχουν 16 ενημερώσεις για αφλατοξίνες και οι 5 αφορούν σε ξηρά σύκα και, κελυφωτά φιστίκια που εισάγονται στην Ευρώπη από την Τουρκία. Οι αφλατοξίνες εντοπίστηκαν από τις αρχές στις χώρες εισαγωγής και όλες αυτές οι ποσότητες δεσμεύτηκαν και ή επέστρεψαν στον αποστολέα ή καταστράφηκαν. Ο κίνδυνος από την κατανάλωση χαρακτηρίζεται από την πύλη RASFF σοβαρός καθώς οι αφλατοξίνες είναι γνωστό ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες.

Όσον αφορά στα προϊόντα τα περισσότερα είναι ξηροί καρποί από Τουρκία, Αιγυπτο, ΗΠΑ, Αργεντινή, Γεωργία, Αζερμπαιτζάν και Ινδονησία.

Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα