Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες τον Οκτώβριο, αφορούσε Τουρκικά προϊόντα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες τον Οκτώβριο, αφορούσε Τουρκικά προϊόντα!
spot_img

Τα κελυφωτα φιστίκια και τα αποξηραμένα σύκα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες.

Μία γρήγορη αναζήτηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές RASFF για αφλατοξίνες, εμφανίζει μία πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα. Σχεδόν μία στις τρεις ενημερώσεις για αφλατοξίνες αφορούν σε προϊόντα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή αγορά, από την Τουρκία!

Στις ειδοποιήσεις του μηνός Οκτωβρίου υπάρχουν 16 ενημερώσεις για αφλατοξίνες και οι 5 αφορούν σε ξηρά σύκα και, κελυφωτά φιστίκια που εισάγονται στην Ευρώπη από την Τουρκία. Οι αφλατοξίνες εντοπίστηκαν από τις αρχές στις χώρες εισαγωγής και όλες αυτές οι ποσότητες δεσμεύτηκαν και ή επέστρεψαν στον αποστολέα ή καταστράφηκαν. Ο κίνδυνος από την κατανάλωση χαρακτηρίζεται από την πύλη RASFF σοβαρός καθώς οι αφλατοξίνες είναι γνωστό ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες.

Όσον αφορά στα προϊόντα τα περισσότερα είναι ξηροί καρποί από Τουρκία, Αιγυπτο, ΗΠΑ, Αργεντινή, Γεωργία, Αζερμπαιτζάν και Ινδονησία.

Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα