ΑρχικήΝέαΔιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του Εθνικού Μελισσοκομικού προγράμματος

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του Εθνικού Μελισσοκομικού προγράμματος

cibum team

Διπλασιάζεται στα 12.325.290 ευρώ ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για καθένα από τα έτη 2021 και 2022, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Συγκεκριμένα και σε συνέχεια της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2021/974 της Επιτροπής της 9ης Ιουνίου 2021, με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση των Εθνικών Προγραμμάτων για την βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων,  ο προϋπολογισμός του 2021 διπλασιάζεται από 6.474.584€ σε 12.325.290€ και για το έτος 2022 από 6.468.708 σε 12.325.290€.

- Advertisement -

Αναλυτικά:

  • Ο προϋπολογισμός της Δράσης 3.1 (αντικατάσταση κυψελών – προμήθεια κινητών βάσεων) αυξάνεται από 1.650.000 € σε 4.000.000 € για το 2021 και σε 3.125.000 € για το 2022.
  • Ο προϋπολογισμός της Δράσης 3.2 (οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας) αυξάνεται από 3.000.000 σε 6.305.290 € για το 2021 και 6.260.290 € για το 2022.

Επιπροσθέτως, προστίθενται για το έτος 2022 νέες δράσεις για τη στήριξη της γενετικής βελτίωσης των μελισσών αλλά και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

- Advertisement -

Αναλυτικά, εγκρίνεται η προσθήκη στο Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα της Χώρας για το έτος 2022, των παρακάτω νέων δράσεων:

–              Δράση 3.3: Καταγραφή, χαρτογράφηση αξιολόγηση και διαχείριση – εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας της Χώρας.

- Advertisement -

–              Δράση 4.2: Στήριξη λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων.

–              Δράση 5.1: Εθνικός Φορέας Διαφύλαξης και Βελτίωσης του γενετικού υλικού των ελληνικών φυλών μελισσών.

–              Δράση 7.1: Έρευνα αγοράς του μελιού και των λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων – προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Σε δήλωση της, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρει: «Ως Κυβέρνηση δείχνουμε έμπρακτα με μια σειρά αποφάσεων ότι δεν αντιμετωπίζουμε την μελισσοκομία ως τον «φτωχό συγγενή» της Αγροτικής Οικονομίας. Αναπτύσσουμε πολιτικές και πρωτοβουλίες ώστε να αποτελέσουν επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας με κύριο στόχο μας η μελισσοκομία να συνεισφέρει περισσότερα στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η θέση του παραγωγού στην αλυσίδα αξίας, συνεπώς να έχει μεγαλύτερο εισόδημα».

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανακαλείται γιαούρτι μεγάλης εταιρείας λόγω S. aureus – Ένα σπάνιο περιστατικό επιμόλυνσης με σταφυλόκοκκο σε εμπορικό γιαούρτι

Γιατί η επιμόλυνση εμπορικού γιαουρτιού είναι ασυνήθιστη και ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τους καταναλωτές - Του Νίκου Γδοντέλη

Η ΕΕ εγκρίνει την πρώτη πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για μέλισσες – Τι προβλέπει η απόφαση και τι έδειξε η αξιολόγηση της EFSA

Η πρώτη πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για μέλισσες εγκρίθηκε από την ΕΕ μετά από αξιολόγηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της EFSA.

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων συνδέεται με φλεγμονή στο παχύ έντερο σε νέα μελέτη

Κοινό πρόσθετο που υπάρχει από παγωτά μέχρι σάλτσες και φυτικά ροφήματα, συνδέεται με φλεγμονώδεις αλλαγές στο έντερο.