Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Dressing σαλάτας: Προσθέτοντας στο πιάτο νοστιμιά αλλά και 1002 κινδύνους…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνDressing σαλάτας: Προσθέτοντας στο πιάτο νοστιμιά αλλά και 1002 κινδύνους...
spot_img

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις σάλτσες όμως είναι τα κρυμμένα αλλεργιογόνα.

Τα dressing σίγουρα κάνουν τη σαλάτα μας πιο γευστική αλλά και ενδιαφέρουσα… Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί αυτή η μαγική σάλτσα που μπορεί για κάποιους να είναι και η μοναδική αιτία που τρώνε σαλάτα κρύβει ένα σωρό κινδύνους για την υγεία, πέρα του γεγονότος ότι προσθέτει μια εκπληκτική ποσότητα θερμίδων, στο κατά τα άλλα υγιεινό γεύμα.

- Advertisement -

Πολλές από αυτές τις σάλτσες περιέχουν ποικιλίες συστατικών με βάση το αυγό ή το τυρί, τα οποία μπορούν γρήγορα να χαλάσουν εάν δεν απορριφθούν μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Όπως και η μαγιονέζα, οι σάλτσες για σαλάτες έχουν διάρκεια ζωής έως και δύο μήνες μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού τους.

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις σάλτσες όμως είναι τα κρυμμένα αλλεργιογόνα.

Ναι, τα dressing για σαλάτες μπορεί να περιέχουν αδήλωτα αλλεργιογόνα, είτε λόγω των συστατικών τους είτε λόγω επιμολύνσεων κατά την παραγωγή. Παρόλο που οι κατασκευαστές υποχρεούνται να δηλώνουν τα κύρια αλλεργιογόνα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να περιέχονται ίχνη άλλων αλλεργιογόνων που δεν αναφέρονται ξεκάθαρα.

Πιθανά αδήλωτα αλλεργιογόνα στα dressing σαλάτας:

  1. Γλουτένη – Παρουσιάζεται σε dressings με σάλτσα σόγιας, ξύδι βύνης ή τροποποιημένο άμυλο.
  2. Γάλα & λακτόζη – Περιλαμβάνεται σε κρεμώδη dressings όπως ranch, Caesar, blue cheese.
  3. Αυγό – Παρούσα σε dressings που περιέχουν μαγιονέζα ή είναι γαλακτωματοποιημένα με κρόκο αυγού.
  4. Σόγια – Συχνό συστατικό μέσω σάλτσας σόγιας ή λεκιθίνης.
  5. Ξηροί καρποί – Ιδιαίτερα στα gourmet dressings που περιέχουν αμύγδαλα, φιστίκια ή έλαια ξηρών καρπών.
  6. Σουσάμι – Περιέχεται σε ασιατικού τύπου dressings με ταχίνι ή σησαμέλαιο.
  7. Μουστάρδα – Παρουσιάζεται ως κύριο συστατικό ή μέσω σπόρων μουστάρδας.
  8. Σέλινο – Χρησιμοποιείται για ενίσχυση της γεύσης και μπορεί να μην είναι πάντα εμφανές στην ετικέτα.
  9. Ψάρι & θαλασσινά – Μπορεί να υπάρχει σε dressings όπως το Caesar (που περιέχει αντζούγιες)

Ανάκληση λόγω έλλειψης επισήμανσης

Η Fresh Creative Foods της Vista, Καλιφόρνια, αυτή τη στιγμή ανακαλεί τις σάλτσες με μέλι και μουστάρδα με την επωνυμία Trader Joe’s Honey Mustard λόγω 4 μη δηλωθέντων αλλεργιογόνων: φιστίκια, σόγια, σουσάμι και σιτάρι! Και τα 4 αποτελούν σοβαρό ή απειλητικό κίνδυνο για άτομα με αλλεργίες ή σοβαρές ευαισθησίες σε αυτά τα συστατικά.

Η ανάκληση ξεκίνησε αφού η εταιρεία εντόπισε το σφάλμα επισήμανσης στη συσκευασία του προϊόντος.

Το προϊόν που ανακλήθηκε στάλθηκε στις τοποθεσίες του Trader Joe στις ακόλουθες πολιτείες: Arkansas, Colorado, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kansas, Louisiana, Massachusetts, Maryland, North Carolina, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, Texas2 και Virginia.

Οι καταναλωτές με αλλεργίες ή ευαισθησίες στα φιστίκια, τη σόγια, το σουσάμι ή το σιτάρι καλούνται να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν. Όσοι αγόρασαν το επηρεασμένο επίδεσμο Honey Mustard μπορούν να το επιστρέψουν στην τοποθεσία οποιουδήποτε Trader Joe για πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να το απορρίψουν.

Σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες

Οι αλλεργίες στα φιστίκια, τη σόγια, το σουσάμι ή το σιτάρι μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια δυσφορία—όπως κνίδωση, κνησμός ή πεπτικά προβλήματα— έως αναφυλαξία, μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα άτομα που παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατανάλωση αυτού του προϊόντος θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα