Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022
29.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο νεκροί από το ξέσπασμα E. Coli στη Φινλανδία

ΑρχικήΝέαΔύο νεκροί από το ξέσπασμα E. Coli στη Φινλανδία
spot_img

cibum team

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Φινλανδία, από την επιδημία E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC).

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) έχει λάβει εννέα αναφορές για ύποπτες επιδημίες E. coli από όλη τη Φινλανδία από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Επτά επιδημίες E. coli O103 που αναφέρθηκαν στην υπηρεσία από δήμους σε διαφορετικά μέρη της χώρας ανήκουν στο ίδιο περιστατικό.

Σύμφωνα με το THL η ημερομηνία έναρξης της επιδημίας έχει οριστεί περίπου στα τέλη Ιουλίου. Στο εργαστήριο του THL από τις 27 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, καταγράφηκαν 57 περιπτώσεις E. coli O103 με το γονίδιο Shiga toxin 1 (stx1). Από αυτά, τα 40 ομαδοποιήθηκαν με βάση την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από την ίδια πηγή.

Αναφορές για θανάτους και νοσηλείες

Δύο ενήλικες διαγνώστηκαν με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) και πέθαναν. Και οι δύο ήταν επιρρεπείς σε λοιμώξεις λόγω γήρατος ή υποκείμενης νόσου.

Η πλειοψηφία των 33 ατόμων ανέφεραν συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας. Πάνω από το ένα τρίτο εξ αυτών έχουν νοσηλευτεί. Οι περισσότεροι είχαν φάει έξω από το σπίτι πριν αρρωστήσουν.

Η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων (Ruokavirasto) και οι τοπικές αρχές ελέγχου των τροφίμων προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανές πηγές μόλυνσης με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στις συνεντεύξεις.

Μια ειδοποίηση επιδημίας έχει επίσης σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για να διαπιστωθεί εάν άλλες χώρες έχουν αναφέρει σχετικές μολύνσεις.

Από το 2016, κατά μέσο όρο 200 λοιμώξεις από E. coli καταγράφονται στο Μητρώο Λοιμωδών Νοσημάτων στη Φινλανδία κάθε χρόνο.

Ο Ε. Coli O103 είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους παθογόνου στη Φινλανδία.

Σχετικά με λοιμώξεις από E. coli

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από E. coli θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για την πιθανή έκθεσή του στα βακτήρια. Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων, οι οποίες μοιάζουν με ασθένειες.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli διαφέρουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές. Περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό αυτών που διαγνώστηκαν με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα.

Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υφίστανται μόνιμους τραυματισμούς ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, των ηλικιωμένων λόγω της επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο.

Πηγή: FSN

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία

Βιώσιμη διαχείριση στην ελληνική αλυσίδα βιομηχανίας τροφίμων – Μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι κρίσιμοι παράγοντες, των πρακτικών και των επιδόσεων της βιώσιμης διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού (SSCM) στην Ελλάδα
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα