Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημόσια διαβούλευση για ενισχύσεις παραγωγής βιολογικών φυτικών και ζωικών προϊόντων.

ΑρχικήΝέαΔημόσια διαβούλευση για ενισχύσεις παραγωγής βιολογικών φυτικών και ζωικών προϊόντων.
spot_img

cibum team

Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την προδημοσίευση του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020, που αφορά τις Βιολογικές Καλλιέργειες ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός, κ. Γιάννης Οικονόμου κατά την επίσκεψή τους σε αγρόκτημα με βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών στη Ραφήνα.

Το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά στις Βιολογικές Καλλιέργειες υπάρχει η πρόθεση να ενταχθούν και τα μελισσοσμήνη. Παράλληλα, αναμένεται να επωφεληθεί μεγάλος αριθμός βιοκαλλιεργητών, καθώς όσον αφορά τη φυτική παραγωγή εντάσσεται σειρά νέων καλλιεργειών.

Ο ΓΓ Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας δήλωσε:

«Διευρύνονται οι επιλέξιμες καλλιέργειες και προστίθενται στο Μέτρο και οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά. Ενώ όσον αφορά στη ζωική παραγωγή προστίθεται η μελισσοκομία. Δικαιούχοι του Μέτρου θα είναι περίπου 85.000 βιοκαλλιεργητές και ο προϋπολογισμός του 400 εκατ. Η προκήρυξη του Μέτρου αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού»

Η κυρία Χριστιάνα Φράγκου, η οποία ασχολείται με βιολογικές καλλιέργειες από το 1997, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι και με την πανδημία ο κόσμος εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα βιολογικά προϊόντα.  Χαρακτήρισε το Μέτρο «μια καταπληκτική ευκαιρία για όλους τους βιοκαλλιεργητές» και προέτρεψε και τους συμβατικούς να καλλιεργήσουν με βιολογικό τρόπο. «Η ενίσχυση που προβλέπει το Μέτρο είναι απίστευτα σημαντική για τους βιοκαλλιεργητές γιατί θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στο χώρο και θα μας δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση».

Ο κ. Βασίλης Φράγκος, επίσης βιοκαλλιεργητής, σημείωσε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που εμπιστεύονται τα βιολογικά προϊόντα.

 Τα 5 βασικά σημεία του Μέτρου 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020:

  1. Θα πραγματοποιηθούν 2 Δράσεις Προσκλήσεων. Η πρώτη δράση, με 2 ξεχωριστές προσκλήσεις θα σχετίζεται με τη φυτική παραγωγή και η δεύτερη δράση, με 2 ξεχωριστές προσκλήσεις, θα σχετίζεται με την ζωική παραγωγή.
  2. Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τις 4 προσκλήσεις θα κυμανθεί πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.  Σε ό,τι αφορά τις 2 προσκλήσεις για τη φυτική παραγωγή:
    • Δίδεται έμφαση σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά.
    • Θα ενταχτούν νέες καλλιέργειες όπως ροδιά, αβοκάντο, μικρόκαρπες/δάσους κ.α.
    • Στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα συμπεριληφθεί και το βαμβάκι, εφόσον έχει παρατηρηθεί συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικό βαμβάκι τόσο από την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, όσο και στις διεθνείς αγορές.
    1. Σε ό,τι αφορά τις 2 προσκλήσεις για τη ζωική παραγωγή:
    • Η πρώτη πρόσκληση θα σχετίζεται με τα αιγοπρόβατα και βοοειδή.
    • Η δεύτερη πρόσκληση, (αναμένεται έγκριση της σχετικής μελέτης από την Ε.Ε.), θα αφορά τα μελισσοσμήνη.
    • Από την πρόσκληση για τα μελισσοσμήνη αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 340 ενεργοί μελισσοκόμου βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες.
    1. Οι δράσεις που θα προκηρυχτούν θα αφορούν μόνο τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής στην κτηνοτροφία.

     Το Μέτρο τίθεται σε διαβούλευση στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του ΥΠΑΑΤ:

    http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα