Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ECDC: Τα κρούσματα τριχινέλλωσης στην ΕΕ το 2022 – Αιτία το ατελώς μαγειρεμένο κρέας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνECDC: Τα κρούσματα τριχινέλλωσης στην ΕΕ το 2022 - Αιτία το ατελώς μαγειρεμένο κρέας
spot_img

Τα αποτελέσματα της ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το 2022.

Οι ετήσιες εκθέσεις επιτήρησης του ECDC παρέχουν πληθώρα επιδημιολογικών δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο. Απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και σε φορείς χάραξης πολιτικής που συμμετέχουν σε προγράμματα πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών.

Η παρούσα έκθεση βασίζεται σε δεδομένα για το 2022 που αντλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) την 1η Φεβρουαρίου 2024. Το TESSy είναι ένα σύστημα για τη συλλογή, ανάλυση και διάδοση δεδομένων σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες.

28 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν στοιχεία για την τριχινέλλωση για το 2022. 16 χώρες ανέφεραν δεδομένα σύμφωνα με τον τρέχοντα ορισμό κρούσματος της ΕΕ για την τριχινέλλωση που δημοσιεύθηκε το 2018, δύο χώρες χρησιμοποίησαν τον ορισμό κρούσματος του 2012 και έξι χώρες χρησιμοποίησαν τον ορισμό κρούσματος του 2008. Η μόνη διαφορά μεταξύ του ορισμού του 2018 και των ορισμών του 2012 και του 2008 είναι ότι ο πρώτος θεωρεί την εργαστηριακή επιβεβαίωση επαρκή για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα όταν λείπουν πληροφορίες σχετικά με τα κλινικά συμπτώματα. Τέσσερις χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Λιχτενστάιν) χρησιμοποίησαν έναν άλλο μη καθορισμένο ορισμό κρούσματος.

26 χώρες διέθεταν υποχρεωτικό σύστημα κοινοποίησης, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο χρησιμοποιούσαν προαιρετικό σύστημα. Όλες οι χώρες είχαν ολοκληρωμένη επιτήρηση της τριχινέλλωσης. Όλες οι χώρες ανέφεραν δεδομένα βάσει περιστατικών εκτός από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία, οι οποίες ανέφεραν συγκεντρωτικά δεδομένα.

Η Δανία δεν ανέφερε στοιχεία, καθώς δεν διαθέτει σύστημα επιτήρησης της τριχινέλλωσης. Για το 2020 και το 2021, η Ισπανία δεν έλαβε δεδομένα από όλες τις περιφέρειές της, οπότε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο και τα ποσοστά κοινοποίησης δεν υπολογίστηκαν. Το Βέλγιο δεν υπέβαλε στοιχεία για το 2019 και το 2020 και το Λιχτενστάιν δεν υπέβαλε στοιχεία από το 2017 έως το 2019. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι άγνωστοι. 22 χώρες διαθέτουν συστήματα επιτήρησης που ενσωματώνουν εργαστηριακά και επιδημιολογικά δεδομένα από γιατρούς ή νοσοκομεία.

Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έκθεσης

  • Το 2022, 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) ανέφεραν 39 κρούσματα τριχινέλλωσης, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 49% σε σύγκριση με το 2021.
  • Το ποσοστό κοινοποίησης στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 0,01 κρούσματα ανά 100 000 κατοίκους.
  • Η Λετονία και η Βουλγαρία ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποίησης στην ΕΕ/ΕΟΧ με 0,16 και 0,13 κρούσματα ανά 100 000 πληθυσμού, αντίστοιχα.
  • Η κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου κρέατος από χοίρους που εκτρέφονται υπό μη ελεγχόμενες συνθήκες διαβίωσης (μη περιορισμένες/ελεύθερης βοσκής) ή αγριόχοιρου αποτελεί τον υψηλότερο κίνδυνο για την απόκτηση τριχινέλλωσης στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Το ποσοστό κοινοποίησης της τριχινέλλωσης στην ΕΕ/ΕΟΧ και ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων μειώθηκαν το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Αυτό μπορεί να αντανακλά την καλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μόλυνση, τα αυξημένα μέτρα ελέγχου στα σφαγεία και τις βελτιώσεις στις πρακτικές εκτροφής χοίρων.

20 χώρες ανέφεραν μηδενικά κρούσματα το 2022, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων χωρών (Κύπρος, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) που δεν έχουν αναφέρει ποτέ κανένα κρούσμα τριχινέλλωσης από την έναρξη της επιτήρησης σε επίπεδο ΕΕ το 2007. Η Γαλλία και η Βουλγαρία αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα (24/39- 62%) όλων των κρουσμάτων στην περιοχή. Αυτό δείχνει ότι ενώ η τριχινέλλωση είναι σπάνια νόσος σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να εμφανίζονται κρούσματα. Πράγματι, το 2022 αναφέρθηκαν στην EFSA τέσσερα κρούσματα τροφιμογενών επιδημιών που προκλήθηκαν από τριχινέλλωση με ισχυρά στοιχεία, που περιλάμβαναν 40 ανθρώπινα κρούσματα και οκτώ νοσηλείες. Ως εκ τούτου, αυτή η λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Τι προκαλεί την τριχίνωση;

Η τριχίνωση, επίσης γνωστή ως τριχινέλλωση, είναι ένας σπάνιος τύπος λοίμωξης. Η τριχίνωση προκαλείται από την κατανάλωση ωμού ή όχι καλά μαγειρεμένου κρέατος που έχει μολυνθεί από τις προνύμφες του σκουληκιού Trichinella. Οι προνύμφες είναι έντομα που βρίσκονται μεταξύ του σταδίου της εκκόλαψης από το αυγό και της ωρίμανσης στην ενηλικίωση.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 10.000 περιπτώσεις μόλυνσης από τριχινέλλωση παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις μολύνσεις αφορούσαν κυνηγούς και άλλους που έτρωγαν κρέας από άγρια ζώα.

Ποια είναι η θεραπεία για την τριχίνωση;

Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τη σοβαρότητα της λοίμωξης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει:

  • Αντιπαρασιτική φαρμακευτική αγωγή. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας της λοίμωξης από τριχινέλλες. Εάν η λοίμωξη εντοπιστεί νωρίς, η λήψη αλβενδαζόλης ή μεβενδαζόλης μπορεί να εξαλείψει τα σκουλήκια και τις προνύμφες στο έντερό σας. Μπορεί να έχετε κάποιες ήπιες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τριχινέλλες. Αλλά αν η λοίμωξη ανακαλυφθεί αφού οι προνύμφες ενσωματωθούν στους μύες σας, τα αντιπαρασιτικά φάρμακα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
  • Αναλγητικά. Εάν οι προνύμφες έχουν μεταφερθεί στους μύες σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αναλγητικά φάρμακα για να σας βοηθήσει με τους μυϊκούς πόνους. Με την πάροδο του χρόνου, οι κύστεις των προνυμφών στους μυς σας θα σκληρύνουν, γεγονός που καταστρέφει τις προνύμφες. Τότε η κόπωση και οι μυϊκοί πόνοι σας θα εξαφανιστούν.
  • Κορτικοστεροειδή. Σε ορισμένους ανθρώπους, η τριχινέλλωση μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα παράσιτα εισέρχονται στους μύες σας ή όταν οι προνύμφες που πεθαίνουν απελευθερώνουν χημικές ουσίες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές για να σας βοηθήσει με τη φλεγμονή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συναγερμός στη Βρετανία: Σάντουιτς ιδιωτικής ετικέτας πολλών σουπερμάρκετ προκάλεσαν εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις

Δεκάδες σάντουιτς, αραβικές πίτες και σαλάτες σούπερ μάρκετ ανακαλούνται λόγω κινδύνου E.coli.

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα