ΑρχικήΝέαΕΔΟΑΟ: Σε χρόνια απορρύθμιση η αγορά οίνου στην Ελλάδα

ΕΔΟΑΟ: Σε χρόνια απορρύθμιση η αγορά οίνου στην Ελλάδα

2 λεπτά ανάγνωσης

Επιτακτική η ανάγκη για μέτρα στήριξης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα κρούσει με νέο δελτίο τύπου η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου και Αμπέλου ΕΔΟΑΟ τονίζοντς ότι ο τομέας αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας στη χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του.

- Advertisement -

 Μετά τις αλληλοδιάδοχες κρίσεις, αναφέρει ο ΕΔΟΑΟ, της δημοσιονομικής που επέβαλε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί,  της πανδημίας Covid 19 που συρρίκνωσε τις εμπορικές δραστηριότητες ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό,  η ενεργειακή κρίση επιδρά πολλαπλασιαστικά,  εκτινάσσοντας το κόστος καλλιέργειας σε επίπεδα που καθιστούν την αμπελοκαλλιέργεια οικονομικά ασύμφορη.

 Η λειτουργία της αγοράς οίνου που βρίσκεται σε χρόνια απορρύθμιση και δεν λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού έχει σαν διαχρονικό αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών εξαγοράς της πρώτης ύλης,  με επακόλουθο οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οινοσταφύλων να έχουν καταστεί ζημιογόνες.

- Advertisement -

  Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των φορέων,  η πολιτεία,  δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μέτρα στήριξης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας,  όπως καλώς έπραξε για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και είναι κρίσιμο για την οικονομική επιβίωση του αμπελουργικού πληθυσμού,  να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης τώρα,  πριν την επέλευση απρόβλεπτων καταστάσεων.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο υπουργός ΑΑΤρ. αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, όμως η ενίσχυση μόνο μιας μικρής συγκριτικά μερίδας (μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές,  φιλικές προς το περιβάλλον) και ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας από μέτρα στήριξης δεν λύνει το πρόβλημα. Οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές μένουν στην συντριπτική πλειοψηφία εκτός μέτρων ενώ έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικότερο να αναζητηθεί συνολική λύση για τον κλάδο, χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Το “αθώο” λαχανικό πίσω από χιλιάδες λοιμώξεις και δεκάδες θανάτους – Νέα ανάκληση 7.900 συσκευασιών

Το μικροβιολογικό «τυφλό σημείο» ενός δημοφιλούς τροφίμου που έχει συνδεθεί με σοβαρές επιδημίες διεθνώς.

Ψευδάργυρος ή βιταμίνη C για το κρυολόγημα; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι διαφορές στη δράση τους και τι δείχνουν οι μελέτες για το κρυολόγημα

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. επιστρέφει: Επανεκκίνηση της Ελληνικής διεπιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια τροφίμων

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. ανασυγκροτείται, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για διεπιστημονική συνεργασία στην ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.