Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Επιστήμονες πιο κοντά στη οριστική θεραπεία μέσω βλαστοκυττάρων του παγκρέατος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαβήτης: Επιστήμονες πιο κοντά στη οριστική θεραπεία μέσω βλαστοκυττάρων του παγκρέατος
spot_img

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ανακάλυψε μια οδό για την αναγέννηση της ινσουλίνης στα βλαστοκύτταρα του παγκρέατος, σημαντική ανακάλυψη προς νέες θεραπείες για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. 

Ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως πλησιάζει τα 500 εκατομμύρια, οπότε είναι φυσικό οι επιστήμονες να αναζητούν ακατάπαυστα τη βέλτιστη θεραπεία για τον έλεγχο της κατάστασης. Μια σχετικά πρόσφατη και καινοτόμα μελέτη, με επικεφαλής τους ειδικούς από το Τμήμα Διαβήτη Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και δημοσιεύεται επί του παρόντος στο περιοδικό Nature, Signal Transduction and Targeted Therapy, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, δίνοντας μια εναλλακτική σε πολλούς ασθενείς που εξαρτώνται από την ημερήσια δόση ινσουλίνης τους.

Για να αποκαταστήσουν την έκφραση της ινσουλίνης σε ένα κατεστραμμένο πάγκρεας, το οποίο δεν παράγει πια ινσουλίνη μέσω των αρμόδιων κυττάρων του (βήτα κύτταρα), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα παγκρέατος ενός δότη διαβητικού τύπου 1. Κατάφεραν να τα επανενεργοποιήσουν αποτελεσματικά, ώστε να εκφράζουν ινσουλίνη και να προσομοιάζουν λειτουργικά τα βήτα κύτταρα, μέσω της χρήσης ενός φαρμάκου που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει επί του παρόντος άδεια για θεραπεία του διαβήτη.   

Η νέα αυτή προσέγγιση, αν και απαιτεί περαιτέρω διεργασία, θα επέτρεπε στα βήτα κύτταρα που καταστρέφονται σε διαβητικούς τύπου 1 να αντικατασταθούν με νεογέννητα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Αποδεικνύει, επίσης, πως το διαβητικό πάγκρεας δεν είναι σε θέση να εκφράζει ινσουλίνη και πως οι πάσχοντες από το συγκεκριμένο τύπο διαβήτη έχουν αρκετές ακόμα ιατρικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.  

«Οι ασθενείς βασίζονται σε καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης για να αντικαταστήσουν αυτό που θα είχε παραχθεί από το πάγκρεας. Επί του παρόντος, η μόνη άλλη αποτελεσματική θεραπεία απαιτεί μεταμόσχευση παγκρεατικών νησίδων και ενώ αυτό έχει βελτιώσει τα αποτελέσματα υγείας για άτομα με διαβήτη, η μεταμόσχευση βασίζεται σε δότες οργάνων, επομένως έχει περιορισμένη ευρεία χρήση», δήλωσε ο καθηγητής El-Osta, βασικός συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eurekalert.

Αν και προς το παρόν οι ερευνητές απέχουν από μια άμεση εξεύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για όλους τους τύπους διαβήτη, η παρούσα μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα ως προς αυτό το στόχο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα