Με τον εκτελεστικό κανονισμό 2023/383 της επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου αλλάζει ο ορισμός, ο τρόπος ανάλυσης και οι απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό είναι σκόπιμο να καθοριστεί ότι η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης πρέπει να θεωρείται απόσταγμα του οποίου ο κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος πρέπει να μετράται απευθείας και όχι μετά την απόσταξη. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αυτόματα πυκνόμετρα παρέχουν έναν ακανόνιστο αριθμό όταν η αλκοόλη που εγχύεται δεν είναι διαυγής, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι το δείγμα θα πρέπει να αποστάζεται σε αυτήν την περίπτωση.
Επίσης για τον προσδιορισμό των πτητικών ουσιών απαιτείται βαθμονόμηση με το πρότυπο διάλυμα C που παρασκευάζεται σε απόλυτη αιθανόλη για να επιτευχθεί η κατάλληλη αντιστοίχιση μήτρας μεταξύ δειγμάτων και προτύπων διαλυμάτων.
Για τον προσδιορισμό της φουρφουράλης, η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης αραιώνεται κατά δύο με την προσθήκη νερού, έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο αρχικός της όγκος και να αποκτήσει αλκοολικό τίτλο κατ’ όγκο συμβατό με τη βαθμονόμηση. Τα αποτελέσματα για την ανάλυση της φουρφουράλης μετατρέπονται σε γραμμάρια ανά εκατόλιτρο 100 % vol. αλκοόλης σύμφωνα με την εξίσωση «Συγκέντρωση φουρφουράλης σε γραμμάρια ανά εκατόλιτρο 100 % vol. αλκοόλη = Συγκέντρωση φουρφουράλης σε mg/lx 10/αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο (% vol)», όπου ο κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος (% vol) είναι ο αλκοολικός τίτλος του μετρούμενου δείγματος.
Ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε αιθανόλη σε C επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ αλκοόλης από ορυκτά καύσιμα (συνθετική αλκοόλη) και αλκοόλης από πρώτες ύλες (αλκοόλης ζύμωσης).
Για να διαβάσετε αναλυτικά τον κανονισμό πατήστε ΕΔΩ.