Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: αναγνώριση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ

ΑρχικήΝέαΕΕ: αναγνώριση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ
spot_img

cibum team

Μετά από χρόνια προσπαθειών και συνεχών διαβουλεύσεων, το χαλλούμι αναμένεται να κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης μετά από ψηφοφορία που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κύπριου Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ  θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. 

- Advertisement -

Tην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η κατοχύρωση του θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην προστασία του προϊόντος, όσο και στην αύξηση των εξαγωγών.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε: «θέλω να χαιρετίσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια, ένας δύσκολος αγώνας που δυστυχώς διακρινόταν και από πολιτικές σκοπιμότητες. Εν πάση όμως περιπτώσει, είμαστε στην ευχάριστη θέση, ελπίζω τη Δευτέρα, να ανακοινωθεί οριστικά πλέον η κατοχύρωση του ιδιαίτερης γευστότητας, αλλά και σημασίας για την κυπριακή οικονομία, κυπριακού χαλουμιού κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία αφενός του προϊόντος, αλλά και αφετέρου στην αύξηση των εξαγωγών».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τυροκόμων, σε σχέση με τους όρους για τις αναλογίες αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, πιστεύω ότι με καλή προσπάθεια θα ξεπεραστούν».

Το  χαλούμι που παρασκευάζεται στα κατεχόμενα θα ονομάζεται «Χελίμ» και θα κατοχυρώνεται μέσα από ελέγχους που θα γίνονται από ανεξάρτητη εταιρεία πιστοποίησης που θα ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή: ΑΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα