Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά στοιχεία για τους επικαιροποιημένους κανόνες για την παραγωγή κρασιού.
Σε εξέλιξη είναι η ανοιχτή διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές στους κανόνες για την παραγωγή κρασιού. Η προθεσμία συμμετοχής με σχόλια λήγει στις 23 Ιουλίου.
Στόχος της αλλαγής είναι η ενημέρωση των κανονισμών της ΕΕ σύμφωνα με τις νέες διεθνείς συστάσεις σχετικά με την οινολογική πρακτική.
Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/934 της Επιτροπής ορίζει κανόνες σχετικά με τις αμπελουργικές περιοχές όπου μπορεί να αυξηθεί ο αλκοολικός τίτλος, τις επιτρεπόμενες οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς που ισχύουν για την παραγωγή και τη διατήρηση αμπελοοινικών προϊόντων, το ελάχιστο ποσοστό αλκοόλης για τα υποπροϊόντα και τη διάθεσή τους και τη δημοσίευση αρχείων OIV. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική πρόοδος, ιδίως τα νέα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) το 2022 και το 2023, και για να βελτιωθεί η διασαφήνιση και η συνοχή τους όπου ισχύει.
Μπορείτε να στείλετε τα σχόλια σας απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 23 Ιουλίου:
Οινοπαραγωγικές πρακτικές στην ΕΕ: ενημερωμένοι κανόνες – μεταφορά στο δίκαιο της ΕΕ των διεθνών συστάσεων (europa.eu)