Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Έγκριση της αποξηραμένης σάρκας κερασιού των ειδών Coffea arabica L. – Coffea canephora Pierre ex A.Froehner ως παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτη χώρα

ΑρχικήΝέαΕΕ: Έγκριση της αποξηραμένης σάρκας κερασιού των ειδών Coffea arabica L. - Coffea canephora Pierre ex A.Froehner ως παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτη χώρα
spot_img

Δημοσιεύθηκε εχθές ο νέος εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/47 για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά αποξηραμένης σάρκας κερασιού των ειδών Coffea arabica L. και/ή Coffea canephora Pierre ex A.Froehner και αφεψήματος αυτής ως παραδοσιακών τροφίμων από τρίτη χώρα.

Η διαδικασία άρχισε τον Μάιο 2020 από την εταιρεία Societé de Produits Nestlé SA, η οποία κοινοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να διαθέσει στην αγορά της Ένωσης αποξηραμένη σάρκα κερασιού των ειδών Coffea arabica L. και Coffea canephora Pierre ex A.Froehner και αφέψημα αυτής ως παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτη χώρακαι ζήτησε να χρησιμοποιούνται ως συστατικό για αφεψήματα (συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων για κατανάλωση ροφημάτων) και αρωματισμένα ποτά που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η εταιρεία Luigi Lavazza SpA κοινοποίησε επίσης την πρόθεσή της στην Επιτροπή να διαθέσει στην αγορά της Ένωσης τα ίδια προϊόντα, ως παραδοσιακά προϊόντα από Τρίτη χώρα, και να χρησιμοποιούνται ως συστατικό για αφεψήματα και αρωματισμένα ποτά που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό.

Τα στοιχεία που υπέβαλαν οι αιτούσες αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν ιστορικό ασφαλούς χρήσης τροφίμων στην Υεμένη, την Αιθιοπία και τη Βολιβία.

Στις εκθέσεις που εξέδωσε η EFSA σχετικά με τα τρόφιμα αυτά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σύνθεση και το ιστορικό της προτεινόμενης χρήσης τους δεν εγείρουν ανησυχίες ως προς την ασφάλεια.

Η Αρχή, στη γνώμη της, επισήμανε ότι η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη δεν συνιστάται σε παιδιά ή εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες, εάν η περιεκτικότητα σε καφεΐνη υπερβαίνει τα 150 mg/l, ως εκ τούτου, εάν το προϊόν που περιέχει το νέο τρόφιμο περιέχει περισσότερα από 150 mg/l καφεΐνης, θα πρέπει να παρέχεται επισήμανση προκειμένου να ενημερώνονται δεόντως οι καταναλωτές για την περιεκτικότητα σε καφεΐνη και για το γεγονός ότι το προϊόν δεν συνιστάται για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.

Όσον αφορά τη σάρκα κερασιού καφέ που διατίθεται στην αγορά ως έχει για την παρασκευή αφεψημάτων, θα πρέπει να παρέχεται επισήμανση για την κατάλληλη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την παρασκευή του προϊόντος.

Τα προϊόντα αυτά προστίθενται ως παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτη χώρα στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων που καταρτίστηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/2470.

Στο παράρτημα του νέου κανονισμού περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις χρήσης, οι απαιτήσεις επισήμανσης και οι προδιαγραφές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον νέο κανονισμό, πατήστε εδώ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Γλουταμινικό νάτριο Ε621-MSG: Μύθοι και αλήθειες για το πιο δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων

"Ουσία της γεύσης ή "σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου" το πρόσθετο MSG που δίνει γεύση umami στα τρόφιμα έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία - Τι λέει η EFSA

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα