Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Έγκριση της διάθεσης στην αγορά πρωτεΐνης από ροβίτσα, ως νέου συστατικού τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕΕ: Έγκριση της διάθεσης στην αγορά πρωτεΐνης από ροβίτσα, ως νέου συστατικού τροφίμων
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/673 για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά πρωτεΐνης από ροβίτσα (Vigna radiata) ως νέου συστατικού τροφίμων.

Στις 10 Μαρτίου 2020 η εταιρεία Eat Just, Inc. υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή για τη διάθεση πρωτεΐνης από ροβίτσα στην αγορά της Ένωσης, ως νέου τροφίμου. Η αιτούσα ζήτησε να εγκριθεί η χρήση της πρωτεΐνης από ροβίτσα που εκχυλίζεται από τους σπόρους του φυτού Vigna radiata σε πρωτεϊνούχα προϊόντα, εξαιρουμένων των αναλόγων γαλακτοκομικών προϊόντων και των λευκαντικών ροφημάτων, τα οποία προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό. Η κατηγορία των πρωτεϊνούχων προϊόντων αναφέρεται στα ανάλογα ή υποκατάστατα πρωτεϊνών ή υποκατάστατα τυποποιημένων προϊόντων, όπως το κρέας, το ψάρι ή τα αυγά.

Η Επιτροπή απευθύνθηκε, στις 5 Αυγούστου 2020, στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ζητώντας της να παράσχει επιστημονική γνώμη με τη διενέργεια αξιολόγησης της καταλληλότητας της πρωτεΐνης από ροβίτσα ως νέου τροφίμου. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 η Αρχή εξέδωσε την επιστημονική γνώμη της με τίτλο «Safety of mung bean protein as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283».

Στη γνώμη της η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη αυτή είναι ασφαλής υπό τους προτεινόμενους όρους χρήσης και παρέχει επαρκείς λόγους για να διαπιστωθεί ότι, όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό τροφίμων που προστίθεται σε πρωτεϊνούχα προϊόντα, εξαιρουμένων των αναλόγων γαλακτοκομικών προϊόντων και των λευκαντικών ροφημάτων, που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, συμμορφώνεται με τις νομοθετικές απαιτήσεις.

Στη γνώμη της η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα περιορισμένα δημοσιευμένα στοιχεία για την τροφιμογενή αλλεργία που σχετίζεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών από ροβίτσα και με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές περιέχουν ορισμένες δυνητικά αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, η κατανάλωση αυτού του νέου τροφίμου μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, έως σήμερα, τα στοιχεία που συνδέουν άμεσα την κατανάλωση πρωτεΐνης από ροβίτσα με περιπτώσεις πρωτογενούς ευαισθητοποίησης είναι αμφισβητήσιμα, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων απαιτήσεις επισήμανσης σχετικά με τη δυνατότητα πρόκλησης πρωτογενούς ευαισθητοποίησης από τις πρωτεΐνες αυτές.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση με βάση το βάρος της απόδειξης βάσει των περιορισμένων μελετών και μια ανάλυση ομολογίας αλληλουχίας πρωτεΐνης που διενήργησε η αιτούσα μεταξύ των πρωτεϊνών από ροβίτσα και πρωτεϊνών από σόγια, αραχίδες και λούπινο, η Αρχή έκρινε, στη γνώμη της, ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης από ροβίτσα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά στη σόγια, τις αραχίδες, το λούπινο και τη γύρη σημύδας, ωστόσο, απουσιάζουν πρόσθετα in vivo πειραματικά ή επιδημιολογικά στοιχεία που κανονικά απαιτούνται για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης της εντοπισθείσας δυνητικής διασταυρούμενης αντίδρασης στον πληθυσμό. Συνεπώς, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων, θεωρεί ότι επί του παρόντος δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί, ως προς το σημείο αυτό, ειδική απαίτηση επισήμανσης στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων.

Όπως ορίζει ο νέος Κανονισμός, για περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του, μόνο η αρχική αιτούσα εταιρεία, Eat Just, Inc. στις ΗΠΑ, επιτρέπεται να διαθέτει στην αγορά εντός της Ένωσης το νέο αυτο τρόφιμο.

Η καταχώριση του νέου τροφίμου στον ενωσιακό κατάλογο, περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης και τις απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται στο παράρτημα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον νέο Κανονισμό, και το παράρτημά του, στο πιο κάτω αρχείο

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα