Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ - Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267
spot_img

 Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.

Τον Μάρτιο του 2021 υποβλήθηκε στην Επιτροπή, αίτηση για την έγκριση της χρήσης ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως συντηρητικού και ως ρυθμιστή οξύτητας σε ευρύ φάσμα κατηγοριών τροφίμων. Το ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού είναι άχρωμο έως καστανόχρωμο παχύρρευστο υγρό ή αποξηραμένο προϊόν (λευκή έως υπόλευκη κρυσταλλική σκόνη) που παρασκευάζεται με την προσθήκη υδροξειδίου νατρίου/καλίου (E 524-525) και ανθρακικού νατρίου/καλίου (E 500-501) σε ξίδι, το οποίο συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13188:2000 και λαμβάνεται αποκλειστικά από γεωργική πηγή (εκτός από ξύλο/κυτταρίνη) με διπλή (αλκοολική και οξική) ζύμωση. Το ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού προορίζεται για χρήση ως εναλλακτικό άλλων εγκεκριμένων συντηρητικών ή ρυθμιστών οξύτητας, ιδίως του οξικού οξέος και των αλάτων του (E 260-263). Η ρύθμιση αυξάνει το pH και επιτρέπει τη χρήση του ξιδιού ως συντηρητικού ή ρυθμιστή οξύτητας σε πολλές κατηγορίες τροφίμων χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των τροφίμων.

Το θέμα διαβιβάστηκε στην EFSA η οποία στην αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια όσον αφορά τη χρήση του ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως προσθέτου τροφίμων στα προτεινόμενα μέγιστα επίπεδα χρήσης. Η EFSA παρέπεμψε σε προηγούμενη αξιολόγησή της για το οξικό οξύ ως δραστική ουσία φυτοφαρμάκων που πραγματοποιήθηκε το 2013, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν κρίνεται αναγκαίος ο καθορισμός αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ΑΗΠ) για το οξικό οξύ. 

Ως εκ τούτου η ΕΕ με τον κανονισμό 2023/2086 ενέκρινε τη χρήση του ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως προσθέτου τροφίμων και να αποδοθεί το E 267 ως αριθμός Ε στο εν λόγω πρόσθετο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα