Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα πεπόνια λόγω της επιδημίας Salmonella

ΑρχικήΝέαΕΕ: Εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα πεπόνια λόγω της επιδημίας Salmonella
spot_img

Ο ενημερωμένος κανονισμός αλλάζει προσωρινά το ποσοστό των επίσημων ελέγχων και θέτει έκτακτα μέτρα για την είσοδο στην ΕΕ ορισμένων αγαθών από ορισμένες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανόνες τροποποιούνται κάθε έξι μήνες για να λάβουν υπόψη νέες πληροφορίες σχετικά με κινδύνους για την υγεία και τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Έτσι από τις 6 Ιανουαρίου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΕ θα είναι πιο αυστηροί στους ελέγχους των εισαγόμενων πεπονιών κυρίως από την Ονδούρα όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα το 10% των αποστολών πεπονιών που εισάγονται, θα υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας αλλά και εργαστηριακούς.

Ο λόγος είναι το ξέσπασμα της Salmonella Braenderup σε πολλές χώρες που επηρέασε περισσότερους από 350 ανθρώπους οι οποίοι κατανάλωσαν πεπόόνια Galia από την Ονδούρα.  Στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα ενώ περιστατικά υπήρξαν και στη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία. Επίσης τέσσερις άνθρωποι αρρώστησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο στον Καναδά.

Αυστηροποίηση των ελέγχων και σε άλλα προϊόντα για οξείδιο του αιθυλενίου

Οι αλλαγές στους ελέγχους εισαγωγής τροφίμων βασίζονται σε περιστατικά που αναφέρθηκαν μέσω της πύλης Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) και σε πληροφορίες από επίσημους ελέγχους από τα κράτη μέλη σε τρόφιμα και ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης τους πρώτους μήνες του 2021.

Γι αυτό και ελήφθησαν επίσης μέτρα για το οξείδιο του αιθυλενίου, προσθέτοντας στους αυξημένους ελέγχους για τους σπόρους σουσαμιού από την Ινδία που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020. Από τότε χιλιάδες προϊόντα έχουν ανακληθεί σε όλη την Ευρώπη.

Οι αποστολές χαρουπιών από το Μαρόκο, πάστας μπαχαρικών από το Μεξικό και πιπεριών εκτός από γλυκές από την Ουγκάντα, ​​θα υπόκεινται επίσης σε έλεγχο ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους σε ποσοστό 10%.

Ειδικοί όροι θα ισχύουν για το κόμμι ξανθάνης από την Κίνα, πολλά μπαχαρικά, ανθρακικό ασβέστιο και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βότανα από την Ινδία, συμπληρώματα διατροφής με βότανα και instant noodles από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ και χαρούπια από τη Μαλαισία και την Τουρκία. 

Λόγω του κινδύνου μόλυνσης από οξείδιο του αιθυλενίου, αυτά τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό που να δηλώνει ότι τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ για τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων και θα ελέγχονται επίσης με συχνότητα 20%.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συχνότητα 20% των ελέγχων στα φιστίκια, το φυστικοβούτυρο και την πάστα φυστικιών για αφλατοξίνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νέοι κανόνες για το μαύρο πιπέρι, το ρύζι, τους ξηρούς καρπούς και τις πιπεριές

Φιστίκια και προϊόντα από φιστίκια από την Αργεντινή και φουντούκια και προϊόντα που παράγονται από φουντούκια από το Αζερμπαϊτζάν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αφλατοξίνες από τον Ιανουάριο του 2019.

Ωστόσο, η βελτίωση της συμμόρφωσης σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να απαιτείται επίσημο πιστοποιητικό με κάθε αποστολή που να δείχνει ότι τα αποτελέσματα πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΕ. Τα φιστίκια από την Αργεντινή θα συνεχίσουν να ελέγχονται με συχνότητα 5% και τα φουντούκια από το Αζερμπαϊτζάν σε ποσοστό 20%.

Οι γλυκές πιπεριές από την Κίνα υπόκεινται σε αυξημένο επίπεδο επίσημων ελέγχων λόγω του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα από τον Ιανουάριο του 2019. Ωστόσο, η βελτιωμένη συμμόρφωση σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα μειωθούν στο 10 από 20%.

Λόγω των αφλατοξινών και της ωχρατοξίνης Α στο ρύζι από την Ινδία και το Πακιστάν, οι έλεγχοι θα αυξηθούν στο 10% των αποστολών.

Οι έλεγχοι στα φουντούκια από την Τουρκία λόγω αφλατοξίνης θα χαλαρώσουν λόγω βελτιωμένης συμμόρφωσης. Ωστόσο, πιθανή μόλυνση των σπόρων κύμινου και της αποξηραμένης ρίγανης από αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν έλεγχοι σε ποσοστό 10%.

Το μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία έχει ελεγχθεί περισσότερο λόγω του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα από τον Ιανουάριο του 2019. Ωστόσο, λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων, οι αποστολές θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό που θα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν απουσία σαλμονέλας στα 25 γραμμάρια. Θα δοθεί, μια μεταβατική περίοδος που σημαίνει ότι οι αποστολές μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, χωρίς επίσημο πιστοποιητικό και τα αποτελέσματα δειγματοληψίας και ανάλυσης. Η συχνότητα των ελέγχων είναι 50%.

Πηγή: Food Safety News

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα