Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert: Παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με πεπόνια

ΑρχικήΝέαAlert: Παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με πεπόνια
spot_img

cibum team

Σχεδόν 350 επιβεβαιωμένες και 50 πιθανές λοιμώξεις από σαλμονέλα έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνδέονται με πεπόνια, ενώ έχουν καταγραφεί κρούσματα και στις ΗΠΑ.

Από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Ιουλίου, 348 άτομα αρρώστησαν με Salmonella Braenderup και 68 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στη Βρετανία με 102 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, ενώ η Σουηδία, το Βέλγιο και η Γερμανία έχουν 46. Στη Δανία εντοπίστηκαν 37 περιπτώσεις, στην Ολλανδία 34, στην Ελβετία 18 ενώ Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία έχουν μονοψήφιους αριθμούς ασθενών με σαλμονέλα λόγω κατανάλωσης πεπονιών. Από το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, 90 ζουν στην Αγγλία, οκτώ στη Σκωτία και δύο στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Αυστρία έχει επτά κρούσματα, το Βέλγιο οκτώ, η Γερμανία έχει 29 και η Ιρλανδία έχει δύο.

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) παρακολουθεί την υπόθεση από τις 10 Μαΐου.

Μικρά πεπόνια, κυρίως τύπου Galia, είναι το πιθανό μέσο μόλυνσης. Η Salmonella Braenderup που ταιριάζει με το στέλεχος της επιδημίας απομονώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δύο από τα 200 εισαγόμενα πεπόνια Galia από μια παρτίδα από την Ονδούρα και στην Αυστρία από ένα συγκεντρωμένο δείγμα πεπονιών  άγνωστης προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της Galia, τον Απρίλιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε δειγματοληψία την 1η Ιουνίου σε βρετανό χονδρέμπορο. Τα πεπόνια εισήχθησαν με πλοίο πριν διανεμηθούν σε 10 επιχειρήσεις. Τα πεπόνια από την Ονδούρα ελέγχθηκαν από τις αρχές στο Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, αλλά βρέθηκαν αρνητικά σε σαλμονέλα.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν αρχικά στην αλυσίδα εφοδιασμού πεπονιών Galia, και μελιτώματος από την Ονδούρα, την Κόστα Ρίκα και τη Βραζιλία.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ακριβούς σημείου και των συντελεστών μόλυνσης κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Έρευνα στην Ονδούρα

Ο παραγωγός της Ονδούρας ολοκλήρωσε τη συγκομιδή πεπονιών τον Απρίλιο του 2021 και τα προϊόντα του δεν υπάρχουν  πλέον στην αγορά ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες εξαγωγές από την Ονδούρα έως ότου ξεκινήσει η νέα σεζόν τον Δεκέμβριο.

Τα πεπόνια Galia από την Ονδούρα στάλθηκαν στην ΕΕ μέσω των Κάτω Χωρών και αναδιανεμήθηκαν στα κράτη μέλη. Εξήχθησαν κυρίως στην ΕΕ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Οι αναφορές κορυφώθηκαν τον Απρίλιο και το Μάιο όταν αναφέρθηκαν 198 και 128 περιπτώσεις αντίστοιχα. Το εύρος ηλικίας των ασθενών είναι από κάτω από ένα έως 101 ετών και οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο από τους άνδρες.

Από τα 197 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σχεδόν τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει πεπόνια επτά ημέρες πριν από την έναρξη της ασθένειας. Η πλειονότητα των πεπονιών που καταναλώθηκαν από ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των Galia, των charentais και του μελιτώματος, προέρχονταν από τον παραγωγό της Ονδούρας. Τα πεπόνια Galia καταναλώθηκαν στις μισές από τις 140 περιπτώσεις.

Πληροφορίες από FSN

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα