Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άνοστες ντομάτες: ο λόγος που χάνουν τη “γλύκα” τους

ΑρχικήΝέαΆνοστες ντομάτες: ο λόγος που χάνουν τη “γλύκα” τους
spot_img

cibum team

Πολλά είδη φυτών έχουν αναπτύξει διαφόρων ειδών αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατεύονται από τους εχθρούς τους. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Pelotas στην Βραζιλία ανακάλυψε ένα άγνωστο και όπως τον χαρακτηρίζουν υψηλής νοημοσύνης μηχανισμό αυτοπροστασίας που έχει αναπτύξει η ντομάτα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το φυτό της ντομάτας έχει έμφυτη ικανότητα να διαισθάνεται την απειλητική παρουσία μιας κάμπιας, ενός εντόμου ή κάποιου άλλου εχθρού της. Όταν συμβεί αυτό το φυτό ενεργοποιεί έναν σύνθετο μηχανισμό το τελικό αποτέλεσμα του οποίου είναι η παραγωγή κάποιων χημικών ουσιών που κάνουν την ντομάτα ιδιαίτερα άνοστη. Με αυτό τον τρόπο γίνεται δυσάρεστη στον εχθρό της ο οποίος σταματά αμέσως την κατανάλωση της και στρέφεται σε κάποιο άλλο φυτό για να τραφεί. Αυτός ο αμυντικός μηχανισμός της ντομάτας αποτελείται από «αισθητήρες» οι οποίοι μόλις εντοπίσουν την παρουσία ενός εχθρού στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στο φυτό και ξεκινάει η παραγωγή των ουσιών που θα το καταστήσουν άνοστο. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Sustainable Food Systems» παρουσιάζουν τα ευρήματα τους. Αρχικά βρήκαν τρόπο να παρακολουθήσουν τις εσωτερικές διεργασίες του φυτού της ντομάτας και ειδικά το δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στα διάφορα μέρη του. Στην συνέχεια εξέθεσαν φυτά της ντομάτας σε κάμπιες και παρατήρησαν την ενεργοποίηση και εξέλιξη του αμυντικού της μηχανισμού.

Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού προκαλεί ανάμεσα στα άλλα την παραγωγή υπεροξειδίου υδρογόνου, το γνωστό οξυζενέ, που είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας τον οποίο εμείς χρησιμοποιούμε ως αντισηπτικό, απολυμαντικό και αποσμητικό. Στην ντομάτα λειτουργεί ως συστατικό που αλλοιώνει την γεύση της. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες μελέτες και σε άλλα φυτά, ειδικά φυτά φρούτων, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για ένα ευρύτερα διαδομένο αμυντικό μηχανισμό ή αν μόνο η ντομάτα κατάφερε να τον αναπτύξει.

  Πηγή: Ναφτεμπορική

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα