Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άνοστες ντομάτες: ο λόγος που χάνουν τη “γλύκα” τους

ΑρχικήΝέαΆνοστες ντομάτες: ο λόγος που χάνουν τη “γλύκα” τους
spot_img

cibum team

Πολλά είδη φυτών έχουν αναπτύξει διαφόρων ειδών αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατεύονται από τους εχθρούς τους. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Pelotas στην Βραζιλία ανακάλυψε ένα άγνωστο και όπως τον χαρακτηρίζουν υψηλής νοημοσύνης μηχανισμό αυτοπροστασίας που έχει αναπτύξει η ντομάτα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το φυτό της ντομάτας έχει έμφυτη ικανότητα να διαισθάνεται την απειλητική παρουσία μιας κάμπιας, ενός εντόμου ή κάποιου άλλου εχθρού της. Όταν συμβεί αυτό το φυτό ενεργοποιεί έναν σύνθετο μηχανισμό το τελικό αποτέλεσμα του οποίου είναι η παραγωγή κάποιων χημικών ουσιών που κάνουν την ντομάτα ιδιαίτερα άνοστη. Με αυτό τον τρόπο γίνεται δυσάρεστη στον εχθρό της ο οποίος σταματά αμέσως την κατανάλωση της και στρέφεται σε κάποιο άλλο φυτό για να τραφεί. Αυτός ο αμυντικός μηχανισμός της ντομάτας αποτελείται από «αισθητήρες» οι οποίοι μόλις εντοπίσουν την παρουσία ενός εχθρού στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στο φυτό και ξεκινάει η παραγωγή των ουσιών που θα το καταστήσουν άνοστο. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Sustainable Food Systems» παρουσιάζουν τα ευρήματα τους. Αρχικά βρήκαν τρόπο να παρακολουθήσουν τις εσωτερικές διεργασίες του φυτού της ντομάτας και ειδικά το δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στα διάφορα μέρη του. Στην συνέχεια εξέθεσαν φυτά της ντομάτας σε κάμπιες και παρατήρησαν την ενεργοποίηση και εξέλιξη του αμυντικού της μηχανισμού.

Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού προκαλεί ανάμεσα στα άλλα την παραγωγή υπεροξειδίου υδρογόνου, το γνωστό οξυζενέ, που είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας τον οποίο εμείς χρησιμοποιούμε ως αντισηπτικό, απολυμαντικό και αποσμητικό. Στην ντομάτα λειτουργεί ως συστατικό που αλλοιώνει την γεύση της. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες μελέτες και σε άλλα φυτά, ειδικά φυτά φρούτων, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για ένα ευρύτερα διαδομένο αμυντικό μηχανισμό ή αν μόνο η ντομάτα κατάφερε να τον αναπτύξει.

  Πηγή: Ναφτεμπορική

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο