Ιταλία: πρόστιμο “μαμούθ” στο Ιταλικό “e-food” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Ιταλία: πρόστιμο “μαμούθ” στο Ιταλικό “e-food” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

cibum team


Η ιταλική εταιρεία διανομής φαγητού, Foodinho, θυγατρική του ισπανικού διαδικτυακού παντοπωλείου που έχει εξελιχθεί σε μεγαθήριο, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) σε βάρος των διανομέων της.

Η Garante, η Ιταλική Αρχή Προστασία Δεδομένων, ενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα, στο πλαίσιο ελέγχου όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διανομής τροφίμων και έκρινε ότι η εταιρεία παραβιάζει όχι μια, αλλά πάνω από 8 διατάξεις του ΓΚΠΔ.

Η απόφαση της αρχής Προστασίας Δεδομένων της γειτονικής Ιταλίας αποτελεί μια προειδοποίηση και μια αφορμή για την αναθεώρηση των πρακτικών των εταιρειών ταχυμεταφοράς σε όλη την Ευρώπη, στην οποία έχει εφαρμογή ο ΓΚΠΔ.

Αφορμή της έρευνας στάθηκε το γεγονός ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την αξιολόγηση των διανομέων της και την αυξομείωση του αριθμού παραγγελιών, καθώς και για την απόλυσή τους. Για την αξιολόγηση αυτή η εταιρεία προβαίνει σε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων των διανομέων, μεταξύ των οποίων η κάθε επικοινωνία τους με το τηλεφωνικό κέντρο, η παρακολούθηση της τοποθεσίας τους, η καταγραφή των διαδρομών τους, η συσχέτιση χρόνου παράδοσης με τον εκτιμηθέντα χρόνο και τα επίπεδα μπαταρίας συσκευής.

Η Αρχή έκρινε ότι η εταιρεία έχει προβεί στις περισσότερες παραβιάσεις διατάξεων που έχουμε δει μέχρι σήμερα:

Συγκεκριμένα, η Foodinho, δεν ενημέρωσε επαρκώς τους εργαζόμενους για τη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης και δεν εγγυήθηκε την ακρίβεια και την ορθότητα των αποτελεσμάτων των αλγοριθμικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των αναβατών.

Επιπλέον, η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των υπαλλήλων της, ενώ δεν προέβη στην απαραίτητη ενημέρωση τους για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα πρόσβασης και το δικαίωμα αμφισβήτησης των αποφάσεων που λαμβάνονται μέσω της χρήσης των αλγορίθμων.

Η εταιρεία παραβίασε, επίσης, τις διατάξεις του ΓΚΠΔ για τον χρόνο τήρησης των δεδομένων. Κρίθηκε πως η Foodinho διατηρεί τα δεδομένα των εργαζομένων της παραπάνω από όσο είναι απαραίτητο για το σκοπό της επεξεργασίας, και συγκεκριμένα καθ ‘όλη τη διάρκεια τους εργασιακής σχέσης, καθώς και έως 4 έτη μετά τη λήξη της απασχόλησης. Επιπλέον, οι διαδρομές που ακολουθούν οι διανομείς για όλες τις παραγγελίες αποθηκεύονται για 10 μήνες από την εταιρεία, ενώ τα λεγόμενα ‘εξωτερικά δεδομένα’ που αφορούν στις κλήσεις για την εξυπηρέτηση πελατών αποθηκεύονται για 4 χρόνια.

Τέλος η ιταλική εταιρεία διανομής τροφίμων, δεν προέβη, παρ’ ότι όφειλε, στην σύνταξη Έκθεσης Αντικτύπου Κινδύνου, για τη αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να προκληθούν από την επεξεργασία των δεδομένων των διανομέων της. Σύμφωνα με το άρθρο 35 του ΓΚΠΔ, η εταιρεία εμπίπτει στην υποχρέωση σύνταξης Έκθεσης Αντικτύπου Κινδύνου, καθώς προβαίνει σε τακτική επεξεργασία σημαντικού αριθμού δεδομένων που σχετίζονται με μεγάλο αριθμό υποκειμένων δεδομένων μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας που βασίζεται σε αλγόριθμους.

Αφού διαπίστωσε τις παραπάνω παραβάσεις, και με βάση υπόψη τις εξουσίες που ορίζονται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 του ΓΚΠΔ, η ιταλική Αρχή διέταξε την εταιρεία να συμμορφώθει με τις επιταγές του ΓΚΠΔ και συγκεκριμένα να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

– Να συντάξει ενημερωτικά έγγραφα που θα είναι εύκολα προσβάσιμα από τους διανομείς και να προβεί στην διεξαγωγή Έκθεσης Αντικτύπου Κινδύνου.

– Να προσδιορίσει τη μέγιστη χρονική περίοδο αποθήκευσης των δεδομένων προς επεξεργασία.

– Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των υπαλλήλων της, για την ασφάλεια των δεδομένων τους από διαρροές και υποκλοπές, και να θεσπίσει μηχανισμούς για την δίκαιη αξιολόγηση των δεδομένων που υπόκεινται σε επεξεργασία μέσω των αλγορίθμων.

Επιπλέον, η Αρχή επέβαλε το «τσουχτερό» πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων, λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των παραβιάσεων και τις επιμέρους συνθήκες.

Ποια είναι η Foodinho

Η Foodinho είναι μια ιταλική εταιρεία παράδοσης τροφίμων που ιδρύθηκε από την Mateo Pichi και λειτουργεί από το 2016. Ωστόσο, η εταιρεία τελεί υπό ισπανικό έλεγχο, καθώς εξαγοράστηκε, λίγο μετά την ίδρυσή της, από τον ισπανικό κολοσσό, Glovo, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί στην ιταλική αγορά.

Η Glovo, ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη το 2015 και παρέχει υπηρεσίας ταχυμεταφοράς φαγητού, ειδών παντοπωλείου και φαρμακείου. Αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα success story από της Ισπανίας και έχει μπει δυναμικά στον κλάδο ταχυμεταφορών παγκοσμίως, ανταγωνιζόμενη τους γίγαντες της βιομηχανίας διανομής τροφίμων, όπως η βρετανική Deliveroo και το Uber Eats.

Δεν έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια από την ίδρυσή της και η εταιρεία με έδρα τη Βαρκελώνη έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση.

 

Πλέον οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να παραγγείλουν ο,οτιδήποτε με ένα κλικ και να το παραλάβουν στο σπίτι τους εντός μίας ώρας. Οι παραγγελίες αποστέλλονται αυτόματα, μέσω της εφαρμογής, σε ταχυμεταφορείς, που ονομάζονται “Glovers”, και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Οι Glovers παραλαμβάνουν και παραδίδουν οποιοδήποτε προϊόν, από είδη παντοπωλείου έως δώρα, μακιγιάζ, ηλεκτρονικά, βιβλία ή λουλούδια.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Glovo έχει σημειώσει ταχεία ανάπτυξη, ενώ κατάφερε να σταθεί όρθια παρά τα χτυπήματα στην οικονομία του COVID-19. Απασχολεί πλέον περισσότερους από 1.900 άτομα παγκοσμίως και έχει ολοκληρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια παραδόσεις από περισσότερους από 21.000 ταχυμεταφορείς σε 75 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από το καλοκαίρι του 2019, το Glovo έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται περιλαμβάνουν ενδεικτικά, την Καραϊβική, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Πουέρτο Ρίκο, την Ουρουγουάη, το Περού, την Αργεντινή, το Μαρόκο, την Κένυα, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και την Ακτή Ελεφαντοστού, χώρες της Κεντρικής Αμερικής, την Ονδούρα. Στην Ευρώπη έχει παρουσία σε Κροατία, Γεωργία, Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Η αγορά παράδοσης τροφίμων είναι από τις πλέον ανερχόμενες και αναπτύσσεται με αστραπιαία ταχύτητα. Σήμερα αξίζει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως – και προβλέπεται να φτάσει τα 365 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.

Πηγή: Newmoney

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;