Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φαγητά και ποτά κάνναβης: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

ΑρχικήΝέαΦαγητά και ποτά κάνναβης: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι
spot_img

cibum team

 

Την 1η Ιανουαρίου, το Ιλινόις έγινε η 11η Πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση στους ενήλικες. Την πρώτη κιόλας ημέρα, τα 37 ιατρεία του Ιλινόις πούλησαν προϊόντα κάνναβης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο περίπου 100.000 δολάρια ανά κατάστημα, σε μια μέρα. Τις δύο πρώτες εβδομάδες, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Τριάντα τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν θεσπίσει κάποια μορφή νομιμοποιημένης μαριχουάνας και άλλες δώδεκα εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης ή επέκτασης της νομιμοποίησης φέτος. Αυτό δεν αφορά την κάνναβη – την κύρια πηγή CBD – η οποία είναι νόμιμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες κάνναβης έχουν φέρει χιλιάδες νέα προϊόντα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων πολλών τροφίμων και ποτών. Παρά τις πιθανώς επικερδείς ευκαιρίες, όμως, παραμένουν σημαντικοί επιχειρηματικοί, πολιτικοί και κανονιστικοί κίνδυνοι.

Προς το παρόν, η FDA συνεχίζει να απαγορεύει τη χρήση της CBD (κανναβιδιόλη) ως πρόσθετου τροφίμων. Παρ ‘όλα αυτά, πολλές εταιρείες έχουν προωθήσει τις διεθνείς πωλήσεις τροφίμων και ποτών με CBD.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ένα συνονθύλευμα ασυνεπών κανονισμών έχει οδηγήσει στο να είναι η βιομηχανία βρώσιμης κάνναβης είναι σε μεγάλο βαθμό αυτορυθμιζόμενη, ειδικά από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων και των ποτών. Χωρίς σαφή πρότυπα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εταιρείες να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και των ποτών. Επί του παρόντος, δύο από τις πιο πιεστικές προκλήσεις αφορούν τις διαδικασίες δοσολογίας και την πρόληψη της μόλυνσης.

Η δοσολογία, η οποία αναφέρεται γενικά στην ποσότητα του δραστικού συστατικού (συνήθως CBD ή THC) σε μια μερίδα, είναι μια διπλή πρόκληση για τους παραγωγούς βρώσιμης κάνναβης: για την ποσότητα και την ομοιογένεια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τυποποιημένο πρωτόκολλο δοσολογίας THC και προϊόντα, που δείχνουν παρόμοια, μπορεί να έχουν πολύ μεταβλητά επίπεδα THC. Επιπλέον, λόγω φυσιολογικών διαφορών και άλλων μεταβλητών, τα αποτελέσματα διαφέρουν ανά καταναλωτή. Αυτό μπορεί να γίνει η αφορμή ώστε να κάποιοι καταναλωτές – οι οποίοι εύλογα υποθέτουν ότι μια τροφή ή ένα ποτό που εγχέεται με κάνναβη αντιπροσωπεύει μία μερίδα ή δόση να έχουν μία… πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Με άλλα λόγια, ενώ μια μερίδα 100mg THC μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια βλάβη σε έναν μακροχρόνιο καταναλωτή THC, θα μπορούσε έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες σε κάποιον που δοκιμάζει κάνναβη για πρώτη φορά. Για την προστασία των καταναλωτών από τους κινδύνους, οι παραγωγοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι η συσκευασία τροφίμων και ποτών, που περιέχουν ή εγχέονται με κάνναβη, περιέχει αρκετές πληροφορίες για να προειδοποιεί και να εκπαιδεύει τους καταναλωτές.

Μια άλλη πτυχή, σχετικά με τη δοσολογία, είναι η ομογενοποίηση, η οποία αναφέρεται στην κατανομή του δραστικού συστατικού σε ένα προϊόν. Τα μόρια κάνναβης τείνουν να συγκεντρώνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άνιση κατανομή του δραστικού συστατικού – δημιουργώντας «καυτά σημεία» και ακανόνιστες συγκεντρώσεις. Αυτό επηρεάζει τόσο τα προϊόντα που εγχύονται από THC όσο και CBD. Η διασφάλιση της σωστής ομογενοποίησης των προϊόντων κάνναβης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των καταναλωτών και την ευημερία της επιχείρησής σας. Οι άνισες συγκεντρώσεις μπορούν να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε «οδυνηρές» εμπειρίες,, αλλά και να καταλήξουν σε αγωγές εναντίον των εταιρειών. Για παράδειγμα, εάν γίνουν έλεγχοι και το δείγμα ληφθεί από προϊόν, στο οποίο δεν έχει γίνει ομογενοποίηση, πιθανόν οι συγκεντρώσεις CBD ή THC να δείξουν σημαντικά υψηλότερες από το επιτρεπόμενο.

Μια άλλη πρόκληση είναι η πρόληψη της μόλυνσης. Βεβαίως, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της παραδοσιακής ασφάλειας τροφίμων και ποτών και της ασφάλειας τροφίμων και ποτών κάνναβης. Η κάνναβη, όπως και κάθε γεωργικό προϊόν, κινδυνεύει να μολυνθεί με μικρόβια (δηλαδή, παθογόνα, καλούπια και μαγιά), φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές. Η κάνναβη προκαλεί φυτοεξυγίανση, που σημαίνει ότι τραβάει ρύπους από το έδαφος στο φυτό. Έτσι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν έλεγχοι για βαρέα μέταλλα και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους που μπορεί να προσλάβει η κάνναβη. Η βρώσιμη και η πόσιμα κάνναβη, εξάλλου, καταναλώνεται συχνά για ιατρικό όφελος από άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα και επομένως ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη παρεμβάσεων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού για την εξασφάλιση αποτελεσματικής υγιεινής και καθαριότητας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Μέχρι σήμερα, η βιομηχανία κάνναβης έχει κάνει αξιοσημείωτη δουλειά με υπευθυνότητα. Η εφευρετικότητα και η καινοτομία, από την ασφάλεια, την ιχνηλασιμότητα, τη συσκευασία και την ανάπτυξη προϊόντων, ήταν εξαιρετική. Με κάποια μορφή νομιμοποίησης που έχει πλέον θεσπιστεί στα περισσότερα κράτη των Η.Π.Α. και μια σταθερή ροή ελπιδοφόρων υγειονομικών και ιατρικών ευρημάτων, φαίνεται ότι η πολιτική της απαγόρευσης της κάνναβης μπορεί να έχει μόνιμο τέλος. Καθώς η βιομηχανία ωριμάζει, η επιτυχία ή η αποτυχία θα εξαρτηθεί πιθανώς από τις συνεχείς βελτιώσεις και καινοτομίες στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και των ποτών κάνναβης.


Πηγή: food-safety.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο