Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηθική στα τρόφιμα: Τεχνολογική καινοτομία που δίνει τέλος στη σφαγή των νεοσσών

ΑρχικήΝέαΗθική στα τρόφιμα: Τεχνολογική καινοτομία που δίνει τέλος στη σφαγή των νεοσσών
spot_img

cibum team

Η παγκόσμια ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες συνεχίζει να αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί πουλερικών και αυγών τροποποίησαν τις πρακτικές τους με την πάροδο των ετών για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να ενισχύσουν την παραγωγή. Λόγω της επιτυχούς χρήσης των τεχνολογικών εξελίξεων, τα αυγά που κάποτε ήταν ένα ακριβό εμπόρευμα έχουν γίνει μια χαμηλού κόστους, ευρέως διαθέσιμη πηγή πρωτεϊνών. Ως ακούσια συνέπεια, ωστόσο, ορισμένες από τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της παραγωγής έχουν εισαγάγει ηθικές προκλήσεις που μόλις τώρα αντιμετωπίζονται.

Οι αρσενικοί νεοσσοί δεν παράγουν τελικά αυγά και δεν αποτελούν αγαπημένη πηγή κρέατος. Για αυτόν τον λόγο, τα εκκολαπτήρια εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι δαπανηροί πόροι, όπως φαγητό και χώρος, χρησιμοποιούνται μόνο για θηλυκούς νεοσσούς που έχουν την υψηλότερη αξία για τη βιομηχανία. Η τρέχουσα κοινή πρακτική είναι να προσδιορίσετε το φύλο των νεοσσών με το χέρι και να διατηρήσετε μόνο τα θηλυκά για περαιτέρω ανάπτυξη… όλα τα αρσενικά κοτόπουλα σκοτώνονται!

Μέσω της σφαγής, η βιομηχανία ωοτοκίας καταστρέφει σχεδόν τους μισούς από τους νεοσσούς που γεννιούνται. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα σκοτώνονται ετησίως. Αυτή η πρακτική έχει γίνει πηγή σημαντικής ανησυχίας για όσους υποστηρίζουν την καλή διαβίωση των ζώων και την ηθική παραγωγή τροφίμων.

Πώς άλλαξε η παγκόσμια σκέψη η ευαισθητοποίηση για τη σφαγή των νεοσσών;

Τον Μάιο του 2021, η Γερμανία εξέδωσε νόμο που απαγορεύει τη μεγάλης κλίμακας θανάτωση αρσενικών νεοσσών στη βιομηχανία ωοτοκίας από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ενώ η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την πρακτική, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να την τερματίσει επίσης. Εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να εξαλείψουν τη θανάτωση αρσενικών νεοσσών. Η προοπτική εναλλακτικών μεθόδων για τον προσδιορισμό του φύλου βοήθησε στην κινητοποίηση αυτής της προόδου στη νομοθεσία.

Τι γίνεται αν η μέθοδος για τον προσδιορισμό του φύλου επικεντρωθεί στα αυγά αντί για τους νεοσσούς;

Εάν το φύλο του αυγού θα μπορούσε να προσδιοριστεί νωρίτερα στη διαδικασία, τα αρσενικά θα μπορούσαν να αφαιρεθούν πριν ξεκινήσουν οι ανησυχίες για την ηθική και την καλή διαβίωση. Αυτό θα επέτρεπε στα εκκολαπτήρια να αφιερώσουν τους πόρους τους για πλήρη επώαση και εκκόλαψη των θηλυκών νεοσσών που προορίζονται να γίνουν ωοτόκες όρνιθες.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι επιλυτές προβλημάτων στο In Ovo εργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός συστήματος που να μπορεί να αναγνωρίσει το φύλο των αυγών νωρίς στη διαδικασία αναπαραγωγής, έτσι ώστε τα εκκολαπτήρια να αποφύγουν τη θανάτωση αρσενικών νεοσσών που δεν έχουν καμία χρησιμότητα στη βιομηχανία. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικροσκοπικού δείγματος από το αυγό για τη μέτρηση ενός μοναδικού βιοδείκτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του φύλου. Αυτή η ανάλυση μπορεί να γίνει στο πάτωμα του εκκολαπτηρίου, και χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία φασματομετρίας μάζας (MS) για την επίτευξη της εξαιρετικά υψηλής απόδοσης που απαιτείται για να εργαστεί εν σειρά σε εμπορικά εκκολαπτήρια σε όλο τον κόσμο.

Ποια καινοτόμος τεχνολογία προσφέρει μια λύση;

Το μηχάνημα διαλογής υψηλής απόδοσης του Ovo ονομάζεται Ella. Είναι ένας ακριβής, αυτοματοποιημένος τρόπος για να αφαιρέσετε μικρά δείγματα από τα αυγά και να τα αναλύσετε χρησιμοποιώντας MS. Το σύστημα Echo® MS από την SCIEX είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που συνδυάζει την ποσοτική απόδοση της φασματομετρίας μάζας με εξαιρετικά υψηλή απόδοση δείγματος. Η ευαισθησία και η εξειδίκευση της ανάλυσης βιοδεικτών MS, καθώς και η ταχύτητα και η κλίμακα του συστήματος Echo MS, είναι αυτά που χρειάζονται για να φέρει τη λύση στο πάτωμα του εκκολαπτηρίου που θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες.

Πηγή: New Food

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα