Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο κρούσμα της νόσου Haff από κατανάλωση ψαριών

ΑρχικήΝέαΝέο κρούσμα της νόσου Haff από κατανάλωση ψαριών
spot_img

cibum team

Αξιωματούχοι στη Βραζιλία εξέδωσαν προειδοποίηση όταν μια γυναίκα αρρώστησε από μια σπάνια ασθένεια μετά την κατανάλωση ψαριών.

Ο δήμος Goianésia, στην πολιτεία Goiás, δήλωσε ότι παρακολουθεί την περίπτωση μίας ασθενούς που έχει μολυνθεί με τη νόσο Haff, γνωστή και ως «ασθένεια των μαύρων ούρων». Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή αλλά απαιτεί ειδική φροντίδα.

Είχε γαστρεντερικά συμπτώματα στις 24 Ιουνίου και αναζήτησε φροντίδα στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα με απώλεια μυϊκής δύναμης, σωματικό πόνο και σκούρο χρώμα στα ούρα, και εισήχθη στη ΜΕΘ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η 27χρονη Kelly Silva, αρρώστησε αφού  έφαγε ψάρια σε ένα εστιατόριο στην πόλη.

Υπεύθυνοι υγείας αναζητούν πιθανές νέες περιπτώσεις και μια επίσημη επιδημιολογική ειδοποίηση εκδόθηκε στα νοσοκομεία για να παρακολουθήσουν σημεία ή συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια.

Η νόσος Haff ή η «ασθένεια των μαύρων ούρων» προκαλείται από μια τοξίνη που βρίσκεται σε ορισμένα ψάρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική ακραία μυϊκή δυσκαμψία, μυϊκό πόνο, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα, απώλεια δύναμης σε όλο το σώμα και σκούρα καφέ ούρα. Εμφανίζονται συνήθως μεταξύ δύο και 24 ωρών μετά την κατανάλωση ψαριών ή οστρακοειδών.

Δεν είναι γνωστό εάν η άοσμη και άγευστη τοξίνη, η οποία δεν μπορεί να καταστραφεί από το μαγείρεμα, προκαλείται από το ότι τα ψάρια δεν αποθηκεύονται ή συσκευάζονται σωστά, ή από αυτά που τρώνε.

Το υπουργείο Υγείας στην πολιτεία της Bahia κατέγραψε 40 κρούσματα στα τέλη του 2020. Φέτος, δύο άτομα αρρώστησαν  στη Ρεσίφε και ένα πέθανε.

Συνολικά 29 περιπτώσεις νόσου Haff αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1984 έως το 2014. Έχουν συνδεθεί με κυπρίνο, ψάρια buffalo, καραβίδες και σολομό Ατλαντικού.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα