Κρούσμα τη νόσου Haff από κατανάλωση ψαριών

Νέο κρούσμα της νόσου Haff από κατανάλωση ψαριών

cibum team


Αξιωματούχοι στη Βραζιλία εξέδωσαν προειδοποίηση όταν μια γυναίκα αρρώστησε από μια σπάνια ασθένεια μετά την κατανάλωση ψαριών.

Ο δήμος Goianésia, στην πολιτεία Goiás, δήλωσε ότι παρακολουθεί την περίπτωση μίας ασθενούς που έχει μολυνθεί με τη νόσο Haff, γνωστή και ως «ασθένεια των μαύρων ούρων». Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή αλλά απαιτεί ειδική φροντίδα.

Είχε γαστρεντερικά συμπτώματα στις 24 Ιουνίου και αναζήτησε φροντίδα στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα με απώλεια μυϊκής δύναμης, σωματικό πόνο και σκούρο χρώμα στα ούρα, και εισήχθη στη ΜΕΘ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η 27χρονη Kelly Silva, αρρώστησε αφού  έφαγε ψάρια σε ένα εστιατόριο στην πόλη.

Υπεύθυνοι υγείας αναζητούν πιθανές νέες περιπτώσεις και μια επίσημη επιδημιολογική ειδοποίηση εκδόθηκε στα νοσοκομεία για να παρακολουθήσουν σημεία ή συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια.

Η νόσος Haff ή η «ασθένεια των μαύρων ούρων» προκαλείται από μια τοξίνη που βρίσκεται σε ορισμένα ψάρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική ακραία μυϊκή δυσκαμψία, μυϊκό πόνο, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα, απώλεια δύναμης σε όλο το σώμα και σκούρα καφέ ούρα. Εμφανίζονται συνήθως μεταξύ δύο και 24 ωρών μετά την κατανάλωση ψαριών ή οστρακοειδών.

Δεν είναι γνωστό εάν η άοσμη και άγευστη τοξίνη, η οποία δεν μπορεί να καταστραφεί από το μαγείρεμα, προκαλείται από το ότι τα ψάρια δεν αποθηκεύονται ή συσκευάζονται σωστά, ή από αυτά που τρώνε.

Το υπουργείο Υγείας στην πολιτεία της Bahia κατέγραψε 40 κρούσματα στα τέλη του 2020. Φέτος, δύο άτομα αρρώστησαν  στη Ρεσίφε και ένα πέθανε.

Συνολικά 29 περιπτώσεις νόσου Haff αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1984 έως το 2014. Έχουν συνδεθεί με κυπρίνο, ψάρια buffalo, καραβίδες και σολομό Ατλαντικού.

Πηγή: FSN

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;