Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων και το καλοκαίρι

ΑρχικήΟικιακάΑσφάλεια τροφίμων και το καλοκαίρι
spot_img

cibum team


Οι μαγειρικές δραστηριότητες, οι οικογενειακές συναντήσεις που συνοδεύονται με φαγητό και βασικά οποιεσδήποτε συναντήσεις που απαιτούν φαγητό μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να είναι δύσκολο να βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα είναι ασφαλή, καθώς ίσως είστε απασχολημένοι με καλοκαιρινές δραστηριότητες, φίλους, προετοιμασίες και όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα (ίσως) να παραμελείτε το φαγητό που παραμένει εκτεθειμένο στη ζέστη. Ας συζητήσουμε λοιπόν, τρόπους για να παραμείνετε υγιείς και εσείς και η οικογένειά σας.

Εάν χρησιμοποιείτε τη σχάρα σας την άνοιξη και το καλοκαίρι, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας που επιλέγετε.  Το καλό μαγείρεμα σημαίνει το μαγείρεμα του κρέατος σε όλη τη διάρκεια ή στην κατάλληλη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε, εάν ψήνετε στη σχάρα μπιφτέκια, κοτόπουλο και χοιρινό, ότι το εσωτερικό του κρέατος έχει το ίδιο χρώμα και υφή με το εξωτερικό του κρέατος. Δεν πρέπει να είναι ροζ στο εσωτερικό ένα μπιφτέκι ή χοιρινό, ούτε να έχει μια λαμπερή καθαρή υφή το κοτόπουλο. Επίσης, πρέπει να απομονώνετε το κοτόπουλο στη σχάρα, λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης και πιθανής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα. Με άλλα λόγια, μην ανακατεύετε κοτόπουλο με άλλα κρέατα ή λαχανικά. Είναι επίσης καλό να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο κρέατος για αυτές τις περιπτώσεις. Συνιστάται να μαγειρεύετε όλα τα κομμάτια χοιρινού κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 70ο C, αλεσμένο βόειο κρέας, μοσχάρι και αρνί επίσης στους 70ο C, και κοτόπουλο σε εσωτερική θερμοκρασία  75ο C.  Σημειώστε ότι αυτή είναι εσωτερική θερμοκρασία μαγειρέματος και όχι θερμοκρασία αποθήκευσης.

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ σημαντικές όπως έχουμε συζητήσει παραπάνω. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζετε ποιες θερμοκρασίες είναι οι πιο σημαντικές για να αποφύγετε. Η «επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη» είναι γνωστή ως θερμοκρασίες μεταξύ 5ο C και 60ο C. Η «επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη» είναι η περιοχή όπου μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια. Οτιδήποτε πάνω από 60ο C είναι χωρίς κίνδυνο, και οτιδήποτε κάτω από 5ο C είναι επίσης ακίνδυνο. Ο χώρος στη μέση είναι η περιοχή που θέλετε να αποφύγετε.   Η χρήση του θερμομέτρου σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανούς κινδύνους αυτό το καλοκαίρι. Και πάλι, σημειώστε ότι πρόκειται για θερμοκρασία αποθήκευσης και όχι εσωτερική θερμοκρασία μαγειρέματος.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ποια τρόφιμα υποστηρίζουν την ανάπτυξη παθογόνων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.  Οι σαλάτες και οι παρασκευές με βάση τη μαγιονέζα είναι γνωστές ως τροφές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν αφεθούν για μεγάλο διάστημα εκτός ψυγείου.  Σαλάτες και φαγητά όπως, πατάτα, λάχανο, κοτόπουλο, ζελές ή επιδόρπια μπορεί επίσης να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Φροντίστε να τα συσκευάσετε εκ νέου το συντομότερο δυνατό αμέσως μετά το φαγητό.  Είναι καλό να αποθηκεύετε αυτά τα τρόφιμα αμέσως στο ψυγείο, αφού σερβιριστούν όλοι.

Φροντίστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και να ψύχετε τα τρόφιμα σε ρηχά μπολ για πιο γρήγορη ψύξη. Εάν χρησιμοποιείτε βαθύ σκεύος για το ψυγείο, η εσωτερική θερμοκρασία του πυρήνα είναι πιο πιθανό να μην φτάσει σε ένα ασφαλές επίπεδο. Ένα ρηχό σκεύος επιτρέπει την επίτευξη θερμοκρασίας κάτω των 5° C στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, φροντίστε να προγραμματίσετε τι θα χρειαστείτε για να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας, χωρίζοντας το κοτόπουλο  από άλλα τρόφιμα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ελέγξτε το θερμόμετρο κρέατος για εσωτερικές θερμοκρασίες μαγειρέματος. Φέρτε ξεχωριστά ρηχά δοχεία αποθήκευσης για τα φαγητά που περισσεύουν. Τέλος, μην ξεχάσετε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος ή του δείπνου.

Πηγή: The Winchester Sun

Δείτε σήμερα: 

Απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων: Τι απαντά ο Α. Γεωργιάδης 

Πρωτοπορία: Η Unilever εισάγει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα τρόφιμα!

Burger King: Αντί για το μενού, έγραψαν «συγνώμη για την ταλαιπωρία» και παραιτήθηκαν!

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες 

Απίστευτο: Παγωτό με γεύση μακαρόνια με τυρί από την KRAFT 

FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή. Η “σωτηρία” για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσω των social media 

Vegan: Το εναλλακτικό κρέας μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό κρέας; 

Επιστήμη: Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μειώνουν τις φλεγμονές. Μελέτη της Σχολής Ιατρικής του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. 

Είμαι ψυχολογικά έτοιμος να ξεκινήσω δίαιτα; Κάντε το τεστ να δείτε! 

Εσείς ξέρετε σε τι θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύουμε το κρέας;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο