cibum team
Προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, με αυξήσεις έως 5% στις τιμές στο ράφι.
Στην πλειονότητά τους οι αυξήσεις θα αφορούν προϊόντα, τα οποία είτε εισάγονται απευθείας στην ελληνική αγορά είτε προϊόντα που η παραγωγή τους απαιτεί εισαγωγή πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.
Όπως εξηγούν, η ελληνική αγορά δείχνει να αντιστέκεται περιορίζοντας το ανατιμητικό κύμα – τουλάχιστον οι μεγάλες αλυσίδες – με εκπτώσεις και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων.
Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες προαναγγέλλουν ότι σύντομα στα ράφια θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις σαν αυτές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες θα φτάνουν έως και 5% σε ορισμένα είδη, με την αρχή να γίνεται σε μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δεν μπορούν να απορροφήσουν καμία αύξηση από τους προμηθευτές τους.
Οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προβλέψεις του για τις τιμές των τροφίμων αναφέρει ότι φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με το 2020, με τη σταθεροποίησή τους να έρχεται προς το τέλος της χρονιάς.
Οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων διεθνώς, οι οποίες – σε τιμές παραγωγού – είχαν αυξηθεί τον Μάιο κατά 47,2%, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των τιμών στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο 12μηνο, στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων που προκάλεσε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα.
Αυξήσεις έως 17% μέσα σε έναν χρόνο
Έως 17% αυξήθηκαν οι τιμές σε πολλά τρόφιμα μέσα σε έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.
Σύμφωνα με τον ΕΒΕΑ, σημειώθηκαν οι εξής αυξήσεις στις τιμές:
– Αρνί, κατσίκι +17%
– Βρώσιμα έλαια (εκτός ελαιόλαδου) +15%
– Πατάτες +8,6%
– Ψάρια νωπά +4,1%
– Τυριά +2,5%
– Ελαιόλαδο +1,3%
– Λαχανικά νωπά +1,2%
– Πουλερικά +1,2%
Με πληροφορίες από «Βήμα»
Δείτε επίσης:
Καύσωνας: 7 τρόφιμα που ενυδατώνουν. Ανάμεσά τους και το τζατζίκι!
Μοντέλο προσομοίωσης ανάπτυξης Clostridium botulinum σε τρόφιμα
Τροφικές δηλητηριάσεις από στρείδια με νοροϊό στη Βρετανία
EFSA: Δωρεάν διαδικτυακό Workshop για εκτίμηση επικινδυνότητας στην έκθεση σε χημικές ουσίες
Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας
ΕΦΕΤ- Νέα ανάκληση: συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο, λόγω σαλμονέλας
Aπίστευτο: το Νο1 ποτό σε πωλήσεις στον κόσμο είναι… παγκοσμίως άγνωστο!