Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ασφάλεια τροφίμων χρωστάει πολλά στον Αλ Καπόνε!

ΑρχικήPicksNews LineΗ ασφάλεια τροφίμων χρωστάει πολλά στον Αλ Καπόνε!
spot_img

Γιατί  απήγαγε τον πρόεδρο του σωματείου διανομής γάλακτος…

Της Βίκης Τουτζιαράκη*

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ο διάσημος Αμερικανός γκάνγκστερ της εποχής Αλ Καπόνε, πολέμησε σθεναρά ώστε να εμφανίζεται η ημερομηνία λήξης ή ‘’ανάλωση κατά προτίμηση’’ στα μπουκάλια γάλακτος.

Η μια πλευρά της ιστορίας, υποστηρίζει πως ένα συγγενικό του πρόσωπο κατανάλωσε γάλα που είχε λήξει κατά πολύ και αρρώστησε. Αυτό τον ώθησε να υποβάλει αίτημα με τίτλο «Η ασφάλεια των παιδιών της περιοχής». Ο Αλ Καπόνε μέσω του αιτήματος απαιτούσε η βιομηχανία γάλακτος του Σικάγο, να φροντίσει ώστε να ενημερώνει τους καταναλωτές για την ποιότητα των προϊόντων της.

Αυτή η αλτρουιστική πλευρά του Αλ Καπόνε, δε θα έπρεπε να προξενεί εντύπωση καθώς ήταν γνωστό πως βοηθούσε συνεχώς άπορες οικογένειες με παιδιά και μάλιστα προσέφερε σειρά από συσσίτια τα οποία παρείχαν 3 γεύματα την ημέρα και λουτρά στους άπορους.

Όμως η ανιψιά του Αλ Καπόνε και τελευταία εν ζωή απόγονος με το επίθετο Καπόνε, Ντέιρντρε Μαρί Καπόνε, δίνει μια διαφορετική εξήγηση στο γιατί ο θείος της θέλησε με μεγάλη επιμονή, να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης στο γάλα.

Ο Αλ Καπόνε με το πέρας της ποτοαπαγόρευσης, αναζητούσε μια νόμιμη «βιτρίνα» που θα χρηματοδοτούσε τον ακριβό τρόπο ζωής του.

Μεταξύ 1920 και 1930, ο Αλ Καπόνε κατείχε τα ηνία της Μαφίας του Σικάγο (ή Ομάδα του Σικάγο) όταν οι διάφορες συμμορίες πάλευαν για τον έλεγχο της διανομής παράνομου αλκοόλ κατά την ποτοαπαγόρευση. Σύμφωνα με την Ντέιρντρε Μαρί Καπόνε, ο θείος της Αλ έβγαζε πάνω $100 εκατομμύρια το χρόνο από την παράνομη διακίνηση. Καθώς η ποτοαπαγόρευση έφτανε στη δύση της, ο Καπόνε έπρεπε να βρει κάποιον άλλο τρόπο να υποστηρίζει τον πλούσιο τρόπο ζωής του. Όμως ήταν κουρασμένος από τους θανάσιμους κινδύνους που διέτρεχε από τις παράνομες εμπορικές δραστηριότητες. Τον ταλαιπωρούσαν συχνά εφιάλτες και ήθελε να αφήσει πίσω του τη ζωή αυτή.

Ο Αλ Καπόνε είχε εξασφαλίσει πολλά χρήματα ώστε να στραφεί σε όποιο κλάδο ήθελε. Έτσι σκέφτηκε το γάλα. Πληρούσε τα κριτήρια της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας που θα του απέφερε μεγάλο κέρδος. Σχεδόν όλοι κατανάλωναν γάλα, ειδικά οι οικογένειες με παιδιά. Οι προσαυξήσεις στις τιμές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες για το γάλα απ’ ότι στο αλκοόλ. Το δυνατότερο όμως σημείο στο πλάνο αυτό ήταν, πως η Μαφία του Σικάγο είχε ήδη υπό τον έλεγχό της εγκαταστάσεις εμφιάλωσης από την παράνομη διανομή αλκοόλ και μπορούσαν απλά να προσαρμοστούν εύκολα για της ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας.

Έτσι ο Καπόνε έστρεψε το βλέμμα του στην απόκτηση ενός επεξεργαστή γάλακτος τα Αγροκτήματα Meadowmoor. Πιστεύεται μάλιστα πως είχε στην κατοχή και τον έλεγχο του, όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης και αναγραφής στα μπουκάλια. Μόλις το Σικάγο πέρασε το νόμο με τον οποίο ήταν υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης στα μπουκάλια γάλακτος, ο Καπόνε είχε πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει όλη την τοπική αγορά γάλακτος.

Όμως είχε ακόμα ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Εκείνη την εποχή, μόνο οι γαλατάδες του σωματείου Teamster έκαναν διανομές φρέσκου γάλακτος στα νοικοκυριά του Σικάγο. Ο Αλ Καπόνε ήθελε να χρησιμοποιήσει οδηγούς εκτός σωματείου για να διανέμουν λιγότερο ακριβό εισαγόμενο γάλα από το Ουισκόνσιν. Όταν δεν κατάφερε να το πετύχει αυτό μέσω καλής εμπορικής συμφωνίας, τότε έβαλε να απαγάγουν τον πρόεδρο του σωματείου. Με τα $50.000 λύτρα της απαγωγής, ο Καπόνε αγόρασε τα Αγροκτήματα Meadowmoor.

Η Ντέιρντρε βέβαια αναφέρει πως ο θείος της τελικά δεν απολάμβανε και ιδιαίτερα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες γάλακτος επειδή δεν ήταν τόσο καλές ή εντυπωσιακές όπως το παράνομο αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, 3 μήνες μετά το άνοιγμα της επιχείρησης γάλακτος, ο περιβόητος Αλ Καπόνε φυλακίστηκε για φοροαπαλλαγή.

Ίσως τα πραγματικά κίνητρα του Αλ Καπόνε να είναι κάπου στη μέση και οι πλευρές της ιστορίας αυτής να αποτελούν απλώς όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο γνωστός γκάνγκστερ είναι πλέον παρελθόν όμως οι ημερομηνίες ανάλωσης στα μπουκάλια γάλακτος παρέμειναν και αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ασφάλειας τροφίμων στη γαλακτοβιομηχανία!

* Η Βίκη Τουτζιαράκη είναι Επιστήμονας Υλικών, MSc Βιολογικά Συστήματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα