Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

ΑρχικήΝέαΈρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ
spot_img

cibum team

Προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, με αυξήσεις έως 5% στις τιμές στο ράφι.

Στην πλειονότητά τους οι αυξήσεις θα αφορούν προϊόντα, τα οποία είτε εισάγονται απευθείας στην ελληνική αγορά είτε προϊόντα που η παραγωγή τους απαιτεί εισαγωγή πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.

Όπως εξηγούν, η ελληνική αγορά δείχνει να αντιστέκεται περιορίζοντας το ανατιμητικό κύμα – τουλάχιστον οι μεγάλες αλυσίδες – με εκπτώσεις και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων.

Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες προαναγγέλλουν ότι σύντομα στα ράφια θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις σαν αυτές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες θα φτάνουν έως και 5% σε ορισμένα είδη, με την αρχή να γίνεται σε μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δεν μπορούν να απορροφήσουν καμία αύξηση από τους προμηθευτές τους.

Οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προβλέψεις του για τις τιμές των τροφίμων αναφέρει ότι φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με το 2020, με τη σταθεροποίησή τους να έρχεται προς το τέλος της χρονιάς.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων διεθνώς, οι οποίες – σε τιμές παραγωγού – είχαν αυξηθεί τον Μάιο κατά 47,2%, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των τιμών στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο 12μηνο, στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων που προκάλεσε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα.

Αυξήσεις έως 17% μέσα σε έναν χρόνο

Έως 17% αυξήθηκαν οι τιμές σε πολλά τρόφιμα μέσα σε έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με τον ΕΒΕΑ, σημειώθηκαν οι εξής αυξήσεις στις τιμές:

– Αρνί, κατσίκι +17%

– Βρώσιμα έλαια (εκτός ελαιόλαδου) +15%

– Πατάτες +8,6%

– Ψάρια νωπά +4,1%

– Τυριά +2,5%

– Ελαιόλαδο +1,3%

– Λαχανικά νωπά +1,2%

– Πουλερικά +1,2%

Με πληροφορίες από «Βήμα»

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα