cibum team
Μια ζουμερή, μέτρια ψημένη μπριζόλα μπορεί να ακούγεται (και να είναι) πεντανόστιμη, ωστόσο εγκυμονεί και κινδύνους.
Το κρέας, εάν δε μαγειρευτεί σωστά, τότε μπορεί να γίνει η αιτία για επικίνδυνες επιπλοκές στην υγεία μας.
Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε (και να ελέγχουμε)( τη σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος του κρέατος, ώστε να εξοντωθούν όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, πάνω από ένας στους δύο δεν ξέρει σε τι θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύεται το κρέας!
Συγκεκριμένα, πάνω από τα μισά νοικοκυριά στη Βόρεια Ιρλανδία (55%) δηλώνουν άγνοια επί του θέματος!
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τοπ φάσμα των απαντήσεων για τη σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος κυμάνθηκε από… 30 βαθμούς Κελσίου μέχρι 260 βαθμούς!
Λιγότερο από 2%, μάλιστα, είναι το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν εργαλεία (όπως το θερμόμετρο) για να σιγουρευτούν ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί σωστά και στο εσωτερικό του.
Πώς ελέγχουμε εάν έχει μαγειρευτεί σωστά το κρέας
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, το κρέας (είτε πρόκειται για μπιφτέκι, είτε για κοτόπουλο, είτε για λουκάνικο) πρέπει να έχει μαγειρευτεί στους 75 βαθμούς στο μπάρμπεκιου.
«Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και βάζουμε το θερμόμετρο στο πιο παχύ σημείο του. Αν φτάσει τους 75 βαθμούς, τότε έχει μαγειρευτεί σωστά και είναι έτοιμο για βρώση», δήλωσε ο Gary Kearny, διευθυντής της επιστήμης τροφίμων στο safefood.
Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 10 καλεσμένους στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση μετά από κατανάλωση κρέατος, που δεν είχε μαγειρευτεί σωστά.
Με πληροφορίες από foodsafetynews.com
Δείτε επίσης:
Εστίαση: Κατεβάστε την εφαρμογή για επαλήθευση εμβολιασμού των πελατών
FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή
Κουζίνα φάντασμα: Η νέα παγκόσμια τάση στις επιχειρήσεις εστίασης
ΕΕ: Οι αναθεωρημένοι κανόνες μετά από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις
Εξαγωγές τροφίμων: Πως να μην πέσετε θύμα απάτης
Καύσωνας: 7 τρόφιμα που ενυδατώνουν. Ανάμεσά τους και το τζατζίκι!
Μοντέλο προσομοίωσης ανάπτυξης Clostridium botulinum σε τρόφιμα