cibum team
Η εμπειρία από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις συνέβαλε στην βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας των τροφίμων.
Η έρευνα καλύπτει σοβαρά κρούσματα που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία και πώς αυτά επηρέασαν την πολιτική της Ε.Ε. στην πολιτική περί ασφάλειας τροφίμων.
Στην Ευρώπη, το 2019 καταγράφηκαν 5.175 ομαδικές τροφοδηλητηριάσεις με 49.463 ασθένειες, 3.859 νοσηλείες και 60 θανάτους. Την ίδια χρονιά, οι χώρες της ΕΕ δημοσίευσαν 40 ειδοποιήσεις συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τα κρούσματα. Συνολικά, 14 αναγνώρισαν την σαλμονέλα ως την πιθανή αιτία, 11 τη Listeria monocytogenes και 7 για τον νοροϊό.
Το 2011, ένα ξέσπασμα που προκλήθηκε από το E. coli O104: H4 που μολύνει σπόρους Fenugreek (σπόροι τριγωνέλλας) από την Αίγυπτο έπληξε σχεδόν 4.000 άτομα σε 16 χώρες με περισσότερες από 900 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) και 50 θανάτους. Τα ωμά φρέσκα λαχανικά όπως τα αγγούρια, οι ντομάτες και το μαρούλι θεωρήθηκαν ύποπτα αρχικά ως πιθανοί φορείς των λοιμώξεων.
Η κρίση οδήγησε σε αναθεωρημένους κανόνες για τον αγροτικό τομέα και σε νέα νομοθεσία για την επιβολή των υφιστάμενων διατάξεων υγιεινής για τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης και την πρωτογενή παραγωγή τους. Αυτό περιελάμβανε τον κανονισμό της ΕΕ ότι αγροτικά προϊόντα, που διατέθηκαν στην αγορά, δεν θα πρέπει να περιέχουν E. coli (STEC) που παράγουν τοξίνη Salmonella και Shiga.
Κατεψυγμένο καλαμπόκι, αυγά και μούρα
Από το 2015 έως το 2018, ένα παρατεταμένο ξέσπασμα λοιμώξεων από Listeria monocytogenes που προκλήθηκε από μόλυνση κατεψυγμένου καλαμποκιού που παράγεται στην Ουγγαρία από την Greenyard επηρέασε πέντε χώρες στην Ευρώπη καθώς και την Αυστραλία με 54 περιπτώσεις και 10 θανάτους. Μετά από αυτό το περιστατικό, οι τεχνικές WGS άρχισαν να χρησιμοποιούνται πιο συχνά, για την υποστήριξη πολυεθνικών ερευνών επιδημίας σε επίπεδο ΕΕ.
Το ξέσπασμα προκάλεσε επανεκτίμηση των προσπαθειών για τον εντοπισμό εστιών μόλυνσης και απόπειρες μείωσης του κινδύνου μικροβιακής μόλυνσης στα κατεψυγμένα φυτικά συστήματα παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις στρατηγικές δειγματοληψίας Listeria και η Ευρωπαϊκή Ένωση Μεταποιητών Οπωροκηπευτικών (PROFEL) δημοσίευσε οδηγίες υγιεινής για τον έλεγχο της Listeria στα κατεψυγμένα λαχανικά.
Μεταξύ του 2016 και του 2020, ένα επίμονο ξέσπασμα της Salmonella Enteritidis συνδέθηκε με την κατανάλωση αυγών από την Πολωνία. Επηρέασε 18 χώρες και συνδέεται με 1.656 μολύνσεις και δύο θανάτους, καθιστώντας το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κρούσμα που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής. Εντοπίστηκε σε μια κοινοπραξία αγροκτημάτων και τοποθεσιών κέντρων συσκευασίας, αλλά οι ερευνητές δεν εντόπισαν ποτέ την ακριβή αιτία μόλυνσης.
Τα κατεψυγμένα μούρα μολυσμένα με τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV) ήταν υπεύθυνα για ένα ξέσπασμα που επηρέασε 1.500 άτομα σε 13 χώρες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2013 και 2014. Η ανάλυση ιχνηλάτησης δεν μπόρεσε να βρει την εστία της μόλυνσης αλλά οι ασθενείς είχαν καταναλώσει βατόμουρα Βουλγαρίας και πολωνικά φραγκοστάφυλα.
Αυτά τα κρούσματα επέτρεψαν την επιβολή των υφιστάμενων διατάξεων για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών υγιεινής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Food Protection .
Μετά από τα παραπάνω, εντοπίστηκε η ανάγκη δημιουργίας δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και ανταλλαγής αλληλουχιών και εντοπισμού πληροφοριών γρήγορα καθώς και η σημασία της βιοπληροφορικής για συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και διερεύνηση στα τρόφιμα.
Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την κοινή χρήση δεδομένων προσδιορισμού αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος που ονομάζεται σύστημα One Health WGS, το οποίο περιλαμβάνει δεδομένα που λαμβάνονται από την EFSA και από το ECDC.
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το (IoT), οι τεχνολογίες αισθητήρων και το blockchain μπορούν επίσης να προσφέρουν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας στα τρόφιμα και θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων.
Πηγή: FSN
Δείτε σήμερα:
FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή
Κουζίνα φάντασμα: Η νέα παγκόσμια τάση στις επιχειρήσεις εστίασης
Η Nestlé εισέρχεται στην αγορά εναλλακτικού κρέατος
Εξαγωγές τροφίμων: Πως να μην πέσετε θύμα απάτης
Καύσωνας: 7 τρόφιμα που ενυδατώνουν. Ανάμεσά τους και το τζατζίκι!
Μοντέλο προσομοίωσης ανάπτυξης Clostridium botulinum σε τρόφιμα