Του Νίκου Γδοντέλη*
*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.
|
Υψηλή συγκέντρωση σε FODMAP |
Χαμηλή συγκέντρωση σε FODMAP |
Λαχανικά |
Αγκινάρα, σπαράγγια, κουνουπίδι, σκόρδο, αρακά, μανιτάρια, κρεμμύδι, ζάχαρη, αρακάς |
Μελιτζάνα, φασολάκια, πιπεριές, καρότο, αγγούρι, μαρούλι, πατάτα, ντομάτα, κολοκυθάκια |
Φρούτα |
Μήλα, κεράσια, αποξηραμένα φρούτα, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζι |
Πεπόνι, σταφύλια, ακτινίδια, μανταρίνια, πορτοκάλια, ανανάς, φράουλες |
Γαλακτοκομικά / υποκατάστατα |
Αγελαδινό γάλα, κρέμα γάλακτος, γάλα εβαπορέ, παγωτό, γάλα σόγιας (από καρπό σόγιας), ζαχαρούχο γάλα, γιαούρτι |
Γάλα αμυγδάλου, φέτα, σκληρά τυριά, γαλλικά τυριά brie / camembert, γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας (από πρωτεΐνη σόγιας) |
Πηγές πρωτεΐνης |
Τα περισσότερα όσπρια, μερικά μαριναρισμένα κρέατα / πουλερικά / θαλασσινά, επεξεργασμένα κρέατα, κρεατοσκευάσματα |
Αυγά, απλά μαγειρεμένα κρέατα / πουλερικά / θαλασσινά |
Άρτος και δημητριακά |
Ψωμί με βάση το σιτάρι / σίκαλη / κριθάρι, δημητριακά πρωινού, μπισκότα, σνακ από δημητριακά |
Νιφάδες καλαμποκιού, βρώμη, νιφάδες quinoa, ζυμαρικά quinoa / ρυζιού / αραβοσίτου, ρυζογκοφρέτες, ζυμωτό (ξινό) ψωμί |
Σάκχαρα, γλυκαντικά και ζαχαρώδη |
Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή φρουκτόζη, μέλι, είδη ζαχαροπλαστικής με γλυκαντικά |
Σκοτεινή σοκολάτα, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι βύνης ρυζιού, επιτραπέζια ζάχαρη |
Ξηροί καρποί / σπόροι |
Κασίους, κελυφωτό φιστίκι Αιγίνης (pistachio) |
Macadamia, αραχίδες (peanuts, φιστίκι), κολοκύθosporoi (πασατέμπο), καρύδια |
Για περισότερρες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του Πανεπιστημίου Monash πατώντας ΕΔΩ.
*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.
Δείτε επίσης:
EFSA: Δωρεάν διαδικτυακό Workshop για εκτίμηση επικινδυνότητας στην έκθεση σε χημικές ουσίες
Εμβολιασμός εργαζομένων στην εστίαση: Πότε αναμένεται η απόφαση
Tα μυοσκελετικά προβλήματα είναι το No1 πρόβλημα υγείας των εργαζομένων
ΕΦΕΤ: Ανάκληση «ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ » λόγω… γλουτένης!
Φαγητό στον χώρο εργασίας. Ο ρόλος του εργοδότη
ΕΦΕΤ: Το νέο Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις τροφίμων
Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας
Εστίαση: Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση. Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους.
Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media
Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού
Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη
Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων